Bela kuća: Sve smo bliži dogovoru o oslobađanju talaca; Borelj: Hitno okončati patnje civila

Izraelska vojska saopštila je da je tokom jučerašnjeg dana libanska grupa Hezbolah za sat vremena ispalila oko 25 raketa i tri drona kamikaze na više lokacija na severu Izraela.

Sa druge strane, ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi militantna grupa Hamas, navelo je da se broj stradalih Palestinaca od početka sukoba popeo na 13.300, uključujući 5.600 dece i 3.550 žena.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poslao je pismo liderima 50 zemalja, pozvavši ih da utiču na Izrael kako bi zaustavio napade na Gazu. Poruka je upućena i ruskom i kineskom predsedniku, kao i liderima Jordana, Kazahstana, Kenije, Turske i Južne Afrike.

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je 28 prevremeno rođenih beba iz Gaze bezbedno stiglo u Egipat, dok je Peking je pozvao na „hitne mere“ za zaustavljanje humanitarne katastrofe.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama iznela je podatak da je broj raseljenih u Pojasu Gaze dostigao približno 1,7 miliona.

Za to vreme, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da veruje da  je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u palestinskoj enklavi, blizu, što je takođe potvrdio potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

(RTS)


Ostavite komentar