Bekstvo iz zatvora, potera britanske policije za navodnim iranskim špijunom

Danijel Kalif optužen je za prikupljanje informacija u korist Irana i podmetanje lažnih bombi u kasarnu u kojoj je služio.

I pored ozbiljnosti optužbi, do suđenja je smešten u zatvor bezbednosne B kategorije gde je razmešten na rad u kuhinji.

Britanski ministar pravde Aleks Čok saopštio je da je oko 7.30 u sredu ujutru, vozilo, koje je završilo dostavu u zatvorsku kuhinju, napustilo je zatvor u Vonsvortu u južnom Londonu.

„Nedugo potom, oglasio je alarm zbog nestalog zatvorenika. Po standardnoj proceduri o tome je informisana policija. Zatvor je stavljen u karantin dok su zaposleni pokušavali da utvrde gde se nalazi Danijel Kalif. Dostavno vozilo je zaustavljeno i pretreseno. Ispod njega su pronađeni kaiševi što ukazuje da je Danijel Kalif mogao da se za njih drži prilikom bekstva. Potraga je u toku“, rekao je poslanicima donjeg doma parlamenta ministar Čok.

Do sada ga niko nije primetio. Za Danijelom Kalifom traga oko 150 specijalista za borbu protiv terorizma samo u Londonu.

Šef odseka za borbu protiv terorizma Metropoliten policije Dominik Marfi ističe da je britanska prestonica epicentar potere.

„Fokusirani smo na London gde su raspoređeni stručnjaci za borbu protiv terorizma. Sarađuju sa Metropoliten policijom i našim partnerima kako bi ga pronašli. On ima veze i na severozapadu zemlje, tako da sarađujemo sa kolegama širom zemlje“, poručuje Dominik Marfi.

Ko je kriv za bekstvo

Bekstvo je poslužilo kao još jedan povod za razmenu međusobnih optužbi između konzervativaca i laburista.

Njihov lider ser Kir Starmer tvrdi da je smena deset ministara pravosuđa tokom decenije torijevske vladavine „destabilizovala sistem“.

Vlada uzvraća podsećanjem da je broj bekstava iz zatvora tokom vladavine laburista bio pet puta veći.

Udruženje zatvorskih čuvara upozorava da u zatvoru Vonsvort samo 69 čuvara brine za preko 1.600 zatvorenika.

Britanski premijer Riši Sunak podseća da je „zatvorskih čuvara za oko 4.000 više nego 2017. godine“.

I dok javnost debatuje da li je Danijel Kalif „kriminalni genije“ ili samo momak, koji je iskoristio zgodnu priliku, potraga se nastavlja sve do britanskih granica zbog čega su kolone vozila i kamiona u Doveru rekordno duge.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike