Bajden Siju: Drago mi je da se vidimo, važno je da se razumemo

Američki predsednik je kineskom kolegi rekao da mu je drago što se opet vide, kao i da su njihovi susreti uvek bili otvoreni, direktni i korisni. Od ključne važnosti je da se dobro razumemo, rekao je Bajden ističući da moraju da osiguraju da se takmičenje ne pretvori u sukob.

Očekuje se da bi susret dvojice predsednika mogao da ublaži trvenja dve supersile o vojnim sukobima u svetu, trgovini narkoticima i veštačkoj inteligenciji.

Na stolu bi trebalo da budu i teme o kojima postoje dugogodišnje nesuglasice, poput odnosa prema tajvanskim vlastima, ali i odnosa prema Pjongjangu i ljudskim pravima.

Bajden je uoči odlaska u Kaliforniju rekao da će smatrati uspehom ako dođe do sastanka jer će to predstavljati povratak na „normalan kurs“ sa Kinom. Objasnio je da to podrazumeva pisanu i telefonsku komunikaciju.

„Mogućnost da podignemo telefon i razgovaramo jedni sa drugima ako dođe do krize, da znamo da naše vojske i dalje imaju kontakt jedna sa drugom“, rekao je tada Bajden.

Dobar deo prethodne godine, američki zvaničnici su pripremali teren za ovonedeljni samit Sija i Bajdena, s ciljem da se ponovo uspostave diplomatski kanali između Kine i Sjedinjenih Država.

Zbog toga su se tri puta sastali Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, dok su državni sekretar Entoni Blinken, ministarka finansija SAD Dženet Jelen i izaslanik za klimu Džon Keri putovali u Peking.

(RTS)


Ostavite komentar