Bajden privremeno zatvara granicu za ilegalne migrante iz Meksika

Prema uredbi, migrantima će biti odbijeni zahtevi za azil kada zvaničnici procene da je preveliki broj ilegalnih prelazaka na južnoj granici, preneo je Glas Amerike.

Nove restrikcije na azil nisu trajne i na snagu stupaju kada dnevni prosek hapšenja zbog nelegalnih prelaska granice pređe 2.500 dnevno, a biće pauzirane kada ta brojka padne ispod 1.500.

Broj ilegalnih prelazaka već je iznad predviđenog praga, zbog čega mere odmah stupaju na snagu. Broj hapšenja u aprilu u proseku je bio 4.300 dnevno, prema dostupnim vladinim podacima. Biće izuzeta deca bez roditeljske pratnje, ljudi koji se suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim ili bezbednosnim prijetnjama i žrtve trafikinga.

Bajden je na konferenciji za novinare rekao da je ograničio azil da bi pomogao da se uspostavi kontrola nad granicom.

Poručio je i da pitanje granice nije političko koje bi trebalo instrumentalizovati, i optužio bivšeg predsednika Donalda Trampa i vodeće republikance da su podrili dvostranački zakonski predlog koji bi bolje rešio pitanje pogranične bezbednosti.

Naglasio je da mu „republikanci nisu ostavili drugi izbor“ i da pokušava da „uradi ono što može da bi rešavao“ pitanje granice.

Mere odvraćanja „značajno će povećati posledice za one koji južnu granicu prelaze nelegalno“, rekao je američki zvaničnik, koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman.

(RTS)