Bajden: Neću pomilovati Hantera ako bude osuđen

Džozef Bajden je, u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz, isključio mogućnost pomilovanja Hantera i istakao da će prihvatiti ishod suđenja.

Suđenje Hanteru Bajdenu po tri tačke optužnice za nelegalno posedovanje oružja počelo je ove nedelje.

Tužioci su poroti rekli da je sin američkog predsednika bio „zavisnik od narkotika koji je lagao na formularu da bi kupio pištolj“ i poručili da „niko nije iznad zakona“.

Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv po tri tačke optužnice koja ga tereti da nije naveo da je zavisnik od nelegalnih narkotika kada je kupio pištolj, te da je oružje nezakonito posedovao 11 dana.

U odvojenom postupku, Bajden mlađi se tereti za poresku utaju. Federalni tužioci podigli su optužbe za niz poreskih prestupa zbog toga što više godina nije podnosio poreske prijave.

U optužnici se navodi da je izbegao plaćanje najmanje 1,4 miliona dolara federalnih poreza koje je dugovao od 2016. do 2019. godine.

Dodaje se da je umesto toga potrošio ogromne sume novca na, kako se navodi, drogu, poslovnu pratnju, luksuzne hotele, iznajmljene nekretnine, automobile, odeću i druge stvari, uključujući više od 70.000 dolara za programe odvikavanja od narotika.

Očekuje se početak suđenja i u tom postupku.

(RTS)