Bajden i Netanjahu različito o Gazi; Razmena vatre Hezbolaha i IDF-a oko Golanske visoravni

Izraelska vojska nastavila je operacije širom Pojasa Gaze, kao i na Zapadnoj obali – gde su prethodnog dana poginula trojica Palestinaca, a uhapšeno 30 radnika u gradu Barta, južno od Dženina.

U graničnom području Libana i Izraela, oko Golanske visorovni, traju naizmenična gađanja Hezbolaha i Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Hezbolah je ispalio na desetine raketa na planinu Meron i Severnu i Zapadnu Galileju. IDF je uzvratio udarom na južni Liban.

Izvan Pojasa Gaze, zaoštravaju se odnosi Sjedinjenih Država i Izraela.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je vladi Benjamina Netanjahua da će izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi. Izraelski premijer – uz sve češća suprotstavljanja stavovima zvaničnog Vašingtona – tvrdi da Amerikanci većinski opravdavaju borbu protiv Hamasa. 

U Dohi se vode pregovori o prekidu vatre između IDF-a i Hamas i sporazumu o taocima, a ministarstvo spoljnih poslova Katara navodi da trenutno „nema pomaka“, iako postoji „snažan pritisak“ da obe strane prihvate sporazum iz Pariza.

Širom Izraela juče su održani opštinski izbori na kojima je glasalo blizu 50 odsto građana, što je pad od šest do sedam odsto u odnosu na izbore iz 2018. godine.

(RTS)