Azerbejdžan pokrenuo vojne operacije u Nagorno-Karabahu; Jerevan: Neprijateljstva duž cele linije kontakta

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska te zemlje pokrenula „antiterorističke aktivnosti“ kako bi povratila ustavni poredak u oblasti Nagorno-Karabah i proterala tamošnje „jermenske vojne formacije“, preneo je Rojters.

Dodali su da je cilj tih aktivnosti da „razoružaju i obezbede povlačenje formacija oružanih snaga Jermenije sa njihove teritorije i da neutrališe njihovu vojnu infrastrukturu“.

Napominju da koriste samo „visokoprecizno naoružanje“ i da mete neće biti civili. Ističu da su za civile obezbeđeni humanitarni koridori, uključujući i jedan prema Jermeniji.

Azerbejdžan je saopštio da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabah i za postavljanje mina okrivio „nelegalne jermenske oružane grupe“.

Kako se navodi, četiri službenika Ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je, kako je navedeno, „nelegalne jermenske oružane grupe“ da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku. 

Jermeni u Nagorno-Karabahu rekli su da je ta tvrdnja „apsolutno lažna“ i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, „humanitarne katastrofe“ koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabah koju sprovodi Azerbejdžan.

Jermenija: Naša vojska nije prisutna u Nagorno-Karabahu

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu prisutne u Nagorno-Karabahu i da je situacija na njenim granicama sa Azerbejdžanom mirna.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se čuje odjekivanje eksplozija u Stepanakertu, administrativnom centru Nagorno-Karabaha.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od devedesetih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana. Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Rusija pozvala obe strane na prekid vatre

Jermenija je optužila Moskvu da ne može da garantuje bezbednost, pošto joj previše pažnje odvlači rat u Ukrajini.

Iz Bakua su naveli da su obavestili ruske mirotvorce, kao i tursko-ruski centar za monitoring održavanja primirja koje je potpisano 2020. godine.

Rusija je pozvala obe strane da zaustave krvoproliće u Nagorno-Karabahu.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da je Rusija zabrinuta zbog eskalacije, kao i da će ruski mirotvorci nastaviti svoju misiju u tom regionu.

Istakla je da je Baku obavestio rusku misiju nekoliko minuta pre početka operacije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike