Azerbejdžan nastavio vojne akcije u Nagorno-Karabahu, Blinken zahteva od Alijeva da deeskalira situaciju

Dan nakon što je Azerbejdžan pokrenuo „antiterorističke aktivnosti“ u regionu Nagorno-Karabah, broj civilnih žrtava, prema informacijama iz kancelarije regionalnog ombudsmana, dostigao je sedam pošto su poginule tri žene, dvoje dece i dva muškarca, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su vojne akcije u regionu Nagorno-Karabaha uspešno nastavljene i da su neutralisani borbeni položaji, kao i naoružanje i vojna oprema jermenskih oružanih snaga.

„Neutralisani su borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Iz Bakua kažu da je azerbejdžanska vojska visoko preciznim oružjem gađala samo legitimne vojne ciljeve i odbacuju navode da azerbejdžanske oružane snage granatiraju naseljena područja u Nagorno-Karabahu.                 

Ministarstvo je demantovalo i da Azerbejdžan koristi dronove u napadu na ciljeve u Nagorno-Karabahu i negiralo da granatira položaje ruskih mirovnih snaga u toj oblasti.

Azerbejdžan traži povlačenje jermenskih trupa, Jerevan tvrdi da ih nema

Azerbejdžan je u utorak saopštio da pokreće „lokalne antiterorističke mere“ u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak i proterao tamošnje jermenske vojne formacije.

Vlasti u Bakuu zahtevaju predaju i povlačenje jermenskih trupa iz tog regiona.

Jerevan tvrdi da nema jermenskih snaga u Karabahu i da Azerbejdžan sprovodi  „agresiju velikih razmera“ sa željom da zauzme najnaseljenije centre Nagorno-Karabaha.

Ruske mirovne snage organizovale su evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno-Karabaha. Rusija je pozvala obe strane da zaustave krvoproliće.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od devedesetih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana. Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

(RTS)


Ostavite komentar