Asanžova mala pobeda u Londonu – izvojevao pravo na žalbu, ali borba tek predstoji

Uzdah olakšanja zamenio je zebnju, pa čak i strah na licima građana, koji su se okupili ispred centralnog londonskog suda Old Bejlija da bi podržali osnivača Vikiliksa.

Posle pet godina pravne borbe, Džulijan Asanž izvojevao je pravo na žalbu.

Programer Adriano Graso, koji je došao da podrži Asanža, ističe da je „vest slatka, ali i gorka“, jer se i dalje ne zna kada će doći do žalbe.

Psiholog Menaka Tiru, koja je iz Kemdridža došla u London da čuje sudsku odluku, naglašava da je „važno da Džulijan Asanž bude oslobođen što pre“.

„Mnogo učinio za čovečanstvo i istinu“, kaže ona.

Umetnik Žan Mark smatra da „nema pravne osnove za slučaj“.

„Špijunaža? Apsolutna besmislica. To je novinarstvo. U zatvoru je, jer je izveštavao o zločinima. Šta vam to govori?“, pita ovaj umetnik.

Sudije su odlukom stale uz mišljenje Asanžovog pravnog tima da američke garancije da osnivaču Vikiliksa ne preti smrtna kazna i da će mu biti dozvoljeno da slobodno govori nisu ubedljive.

„Sudije su donele pravu odluku. Predugo smo slušali američke pravnike kako ‘ulepšavaju istinu’, ali im sudije nisu poverovale“, rekla je okupljenima ispred suda Asanžova supruga Stela.

Australija, čiji je Asanž državljanin, mnogo je aktivnija poslednjih nedelja u nastojanju da bude izručen Kamberi.

Apel Vašigtonu

Mediji već mesecima spekulištu o tajnim pregovorima Vašingtona i Londona.

Cilj je Asanžovo priznanje delimične krivice u zamenu za oslobađanje posle pet godina iza rešetaka.

U zatvoru Belmarš u južnom Londonu, pljuštale su čestitke osnivaču Vikiliksa.

Stela Asanž je u obraćanju novinarima više puta ponovila apel administraciji u Vašingtonu.

„Nadam se da će Bajdenova administracija preispitati ovaj slučaj i distancirati se od odluka tužilaštva iz Trampove ere, koje je ustanovilo opasan presedan za slobodu štampe“, rekla je supruga Džulijana Asanža.

„Za Džulijana, ovo je borba na život i smrt“, rekla je Asanžova supruga Stela, objašnjavajući da je mentalno zdravlje osnivača Vikiliksa izuzetno loše i da provodi dvadeset dva od dvadseset četiri sata dnevno u samici.

A pravna borba je tek pred njim.

(RTS)