Američki vazdušni napadi u Iraku i Siriji; Bajden: Odgovor počeo danas, nastavićemo kada i gde mi izaberemo

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da su, po njegovoj direktivi, snage SAD gađale objekte u Iraku i Siriji, koje Iranska revolucionarna garda i formacije povezane sa njom koriste za napad na američke snage, prenosi Rojters.

Prethodno su dva američka zvaničnika potvrdila za Si-En-En da su SAD počele sa izvođenjem vazdušnih napada na mete u Iraku i Siriji, kao odgovor na napad na američku bazu u Jordanu, u kojem su poginula trojica vojnika, a više od 40 ranjeno.

Veruje se da je to početak serije većih američkih udara na militantne grupe koje stoje iza napada dronom na američku bazu u blizini granice sa Sirijom

Zvaničnici su za Si-En-En nagovestili da će ti udari verovatno biti značajniji od prethodnih napada na formacije koje podržava Iran, u kojima je fokus bio prvenstveno na skladišta oružja i objekte za obučavanje.

Kako se navodi, cilj SAD je da zaustavi dalje napade, ali i da se izbegne sukob širih razmera sa Iranom, u regionu koji je već prilično uzdrman ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Podsetimo, odgovornost za napad dronom, za koji su SAD utvrdile da je iranski, preuzela je organizacija Islamski otpor, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih iračkih frakcija koje podržava Iran.

Predsednik SAD Džozef Bajden je ranije rekao da će krivi za smrt i ranjavanje američkih vojnika odgovarati.

Jordan je najoštrije osudio „teroristički napad“ na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom, saopštio da se napad dogodio na teritoriji Sirije i naveo da radi sa Vašingtonom na obezbeđivanju svoje granice.

(RTS)


Ostavite komentar