Američki dron kojim je upravljala veštačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

Veštačka inteligencija (AI) koristila JE „veoma neočekivane strategije da postigne svoj cilj“ u simuliranom testu, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef AI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, tokom samita o budućim borbenim vazdušnim i svemirskim sposobnostima održanom u Londonu u maju.

Hamilton je opisao simulirani test u kojem je dronu kojim je upravljala veštačka inteligencija, savetovano da uništi neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i napao je svakoga ko je ometao tu naredbu.

„Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali pretnju, ponekad bi mu ljudski operater rekao da ne ubija tu pretnju, ali je dobio poene ubijajući tu pretnju. Šta je uradio? Ubio je operatera, jer ga je ta osoba sprečavala da ostvari svoj cilj“, rekao je Hamilton u svom blogu.

Kaže da su trenirali sistem sa uputstvom da ne ubije operatera jer je to loše, kao i da će time izgubiti bodove.

„Pa šta počinje da radi? Počinje da uništava komunikacioni toranj koji operater koristi za komunikaciju sa dronom kako bi ga sprečio da ubije metu“, naveo je Hamilton.

Kako prenosi Gardijan, nijedna stvarna osoba nije povređena tokom simulacije.

Hamilton, koji je eksperimentalni borbeni test-pilot, upozorio je na previše oslanjanja na veštačku inteligenciju i rekao da test pokazuje da “ne možete da razgovarate o veštačkoj inteligenciji, inteligenciji, mašinskom učenju, autonomiji ako ne želite da pričate o etici“.

Američka vojska je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila za kontrolu borbenog aviona F-16.

„AI menja društvo i vojsku“

U prošlogodišnjem intervjuu za Defense Aj kju, Hamilton je rekao da veštačka inteligencija nije hir, već nešto što zauvek menja naše društvo i našu vojsku.

„Moramo se suočiti sa svetom u kojem je veštačka inteligencija već ovde i transformiše naše društvo. AI je takođe lak prevariti i/ili manipulisati. Moramo da razvijemo načine da učinimo veštačku inteligenciju robusnijom i da imamo više svesti o tome zašto softverski kod donosi određene odluke – ono što zovemo AI-objašnjivost“, kazao je tada Hamilton.

Kraljevsko aeronautičko društvo, koje je domaćin konferencije, i američko vazduhoplovstvo nisu odgovorili na zahteve Gardijana za komentar.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike