Američki diplomata priznao da je špijunirao za Kubu više od 40 godina

Viktor Manuel Roha (73) optužen je da je prosleđivao informacije komunističkoj Kubi od 1981. godine, dok je službovao u SAD.

Tokom saslušanja na sudu u Majamiju, bivši američki diplomata i ambasador u Boliviji, izmenio je iskaz i priznao da je špijunirao za Kubu.

Presuda Rohi će biti donesena 12. aprila.

Dokazi koji su istraživači tokom slučaja saznali sadrže informacije da je Roha decenijama špijunirao za Kubu, bivšeg kubanskog predsednika oslovljavao „komandantom“, a SAD nazivao „neprijateljskim“.

Slučaj Rohe ilustruje kako su kubaske obaveštajne službe nadmudrile službe SAD, rekao je za Bi-Bi-Si prošlog meseca Džejms Olsen, bivši direktor kontraobaveštajne službe Centralne obaveštajne agencije (CIA).

„On je izdajnik. On je izdao našu zemlju. Mislim da je to za prezir i mislim da neće ponovo ugledati svetlost dana“, kaže Olsen.

Manuel Roha je najveći deo diplomatske karijere proveo u državama Latinske Amerike. Posle diplomatske službe nastavio je da radi kao specijalni savetnik Južne komande SAD, dela američke vojske koji nadgleda Kubu.

Kako je špijun razotkriven

Tajni agent Federalnog istražnog biroa je, novembra 2022. kontaktirao Manuela Rohu putem Votsapa (WhatsApp) aplikacije i predstavio se kao obaveštajac kubanske službe uz poruku „Tvoji prijatelji iz Havane“, navodi se u dokumentima.

Roha je tokom tri sastanka, koje je imao sa prikrivenim agentom istražnog biroa, počeo da otkriva informacije o vremenu kada je radio kao tajni agent za vladu Kube, navodi se u optužujućem dokumentu.

Agent koji se predstavljao kao kubanski špijun je upitao Rohu „Da li ste idalje uz nas?“, a Roha je bio ljut što se ispituje njegova lojalnost.

(RTS)