Američka vojska negira da je veštačka inteligencija ubila operatera dronom

Pukovnik Taker Hamilton, šef AI testova i operacija u američkom vazduhoplovstvu, govorio je na konferenciji koju je organizovalo Kraljevsko aeronautičko društvo. On je tokom svog govora opisao virtuelni scenario prema kojem je dron ubio operatera jer ga je sprečavao da ispuni svoj cilj.

„Iako je obučen da ne ubije operatora, dron je uništio toranj za komunikaciju, kako operator više ne bi mogao s njim da komunicira“, rekao je Hamilton na konferenciji.

Međutim, on je kasnije rekao da scenario o kojem je bilo reči nikada nije izveden.

„Nikada nismo uradili taj eksperiment, niti bismo to morali da bismo shvatili da je ovo verovatan ishod“, kasnije je pojasnio pukovnik Hamilton u izjavi Kraljevskom aeronautičkom društvu.

Nedavno su ljudi koji rade u sektoru izdali niz upozorenja o pretnjama koje po čovečanstvo predstavlja veštačka inteligencija, iako ne postoji saglasnost stručnjaka o tome.

Govoreći za Bi-Bi-Si ranije ove nedelje, profesor Džošua Bengio, jedan od trojice naučnika koji se smatraju “kumovima“ veštačke inteligencije, rekao je da misli da vojsci uopšte ne bi trebalo dozvoliti da se služi AI.

(RTS)