Američka ambasada u Bejrutu ponovo meta – istorija napada duga četiri decenije

Naoružani Sirijac ranio je člana obezbeđenja američke ambasade u predgrađu Bejruta u napadu na zgradu diplomatskog predstavništva Sjedinjenih Država u Libanu.

Američka ambasada potvrdila je da u reonu zgrade predstavništva došlo do pucnjave, ali da niko od predstavnika ambasade nije povređen.

Libanska vojska je saopštila da je uzvratila vatru u pucnjavi koja je trajala oko tri sata, a da je napadač ranjen i da je na lečenju u bolnici.

Na jugu Libana su od leta 2023. intezivirani sukobi između Hezbolaha i Izraela, paralelno sa sukobom u Pojasu Gaze.

Desetine hiljada Libanaca napustilo je jug zemlje u strahu da će sukobi eskalirati u otvoreni rat.

Treći napad na američku ambasadu u Libanu za manje od godinu dana

Inače, ovo je treći napad na američku ambasadu od septembra 2023. godine, kada su neimenovani napadači ispalili rafal na kompleks diplomatskog predstavništva.

U septembarskom incidentu niko nije povređen.

Nakon novog sukoba Hamasa i Izraela sredinom oktobra ispred ambasade SAD u Libanu došlo do demonstracija Libanaca i sukoba sa policijom i vojskom.

Protiv demonstranata su tada korišćeni suzavci i vodeni topovi kada su pokušali da uđu u prostorije ambasade.

Povređeno je više osoba.

Krvavi april 1983. godine

Američka ambasada se nalazi severno od centra Bejruta u obezbeđenoj zgradi duž rute na kojoj se nalazi više kontrolnih punktova.

Na ovo područje je izmeštena nakon samoubilačkog terorističkog napada na američko predstavništvo u samom Bejrutu, 18. aprila 1983. godine, u kojem su poginule 63 osobe.

Zgrada je potpuno uništena kada je vozač „ševrolet“ kamioneta napunjenog eksplozivom probio zaštitnu barijeru i vozilo zakucao u zid ambasade.

Neuspešne misije i ulazak marinaca u Liban

Među poginulima je bilo 32 Libanaca i 17 državljana Sjedinjenih Država, od čega osam pripadnika Centralne obaveštajne agencije (CIA). Poginuo je i napadač, kao i 13 državljana drugih nacija.

Teroristički napad iz 1983. izveden je, kako su napadači tvrdili, u znak protesta zbog prisustva američke vojske u Libanu.

Odgovornost su preuzele Islamski džihad i Hezbolah, grupe koje je podržavala novouspostavljena Islamska republika Iran, nakon Islamske revolucije. 

Građanski rat i odlazak američke vojske

Marinci SAD-a u zemlju su ušli godinu dana ranije, posle neuspelih misija Ujedinjenih nacija, Izraela i Sirije u rešavanju krize nastale u građanskom ratu između muslimansko-palestinskih i hrišćanskih frakcija.

U Libanu su zajedno sa američkom vojskom ušle i trupe Velike Britanije, Francuske i Italije.

Već u februaru 1984. godine, tadašnji predsednik SAD Ronald Regan naredio je povlačenje vojske iz Libana, posle napada na američke kasarne u Libanu u kojima je poginulo više od 240 vojnika, kao i 58 padobranaca francuske vojske.

Ipak, povlačenje trupa nije sprečilo novi teroristički napad na američku ambasadu u Istočnom Bejrutu, u septembru 1984. godine. Tada su poginule 23 osobe, kao i napadač koji je izvršio samoubilačku akciju.  

(RTS)