Amal Kluni savetovala tužioca MKS koji traži hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Glavni tužilac suda, Karim Kan, zahvalio je Kluni u izjavi kojom je najavio taj potez, opisujući je kao deo „panela stručnjaka za međunarodno pravo“ kome se obratio za savet u ovom slučaju. Mnogi od navedenih stručnjaka su Britanci, piše Gardijan.

„Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom pravu i međunarodnom krivičnom pravu“, napisao je Kan.

U izjavi koju je objavila Klunijeva fondacija za pravdu, objašnjeno je kako je učestvovala u slučaj MKS-a, koji je izdao zahteve za za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidere Hamasa za navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

„Pre više od četiri meseca, tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je od mene da mu pomognem u proceni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata da preuzmem ovaj zadatak. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu“, navodi se u obrazloženju.

Kako je istakla, uprkos različitom ličnom poreklu, njihovi pravni nalazi su jednoglasni.

„Jednoglasno smo utvrdili da je sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se veruje da su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i izraelski ministar odbrane Joav Galan počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progona i istrebljenja“, navodi se u obrazloženju.

Klunijeva, koja se suočila sa kritikama na društvenim mrežama zbog toga što nije javno govorila o ratu u Gazi, takođe je objasnila zašto je prihvatila poziv suda.

„Verujem u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila. Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je pre više od 100 godina i primenjuje se u svakoj zemlji na svetu bez obzira na razloge sukoba“, rekla je.

Napomenula je da kao advokat za ljudska prava, nikada neće prihvatiti da život jednog deteta ima manju vrednost od života drugog.

„Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona. Zato podržavam istorijski korak koji je tužilac Međunarodnog krivičnog suda preduzeo“, rekla je Klunijeva.

Amel Kluni, koji je udata za glumca Džordža Klunija radila je na nizu slučajeva koji se odnose na međunarodno pravo.

(RTS)