48 sati rata – Iran protiv Pakistana

Eksplozije koje su u razmaku od 48 časova zatresle obe strane iransko-pakistanske granice, okončane su razmenom prijateljskih poruka između čelnika vlasti u Teheranu i Islamabadu, što je izazvalo talas spekulacija o prethodnom dogovoru dve strane.

Čitava dva dana tenzija i procenjivanja napadačkih sposobnosti najmoćnijih država regiona dovelo je, kada se svedu računi, do činjenice da su Iran i Pakistan, bar nakratko pokazali moć protivnicima koji su se krili po bespućima druge države.

Raketni obračun uz granicu počeo je u sredu ujutro kada su iranski projektili i bespilotne letelice prošli neometano kroz pakistansku protivvazdušnu odbranu i sa zemljom sravnili štab organizacije „Džaeš el Adl“, ili „Armije pravednika“ i eksplodirali u navodnom štabu te grupe.

Pakistan je odmah povukao ambasadora iz Teherana, a iranskog ambasadora u Islamabadu proglasio personom non grata, te najavio da će povući dve korvete iz zajedničkih pomorskih manevara koje su dve zemlje počele svega dan ranije.

Akcija Teherana usledila je pošto je „Armija pravednika“, sredinom decembra, upala na iransku teritoriju i ubila 11 policajaca, nakon čega su vlasti najavile da je osveta pitanje trenutka.

Odmah posle iranskog raketnog napada „Armija pravdenika“ još jednom je upala na teritoriju Irana i ubila pukovnika Revolucionarne garde Huseina Alija Đandarfara.

Eksplozije u Pakistanu „prosto su naterale“ vlasti u Islamabadu da uzvrate, pa su borbeni avioni F-16, bez reakcije iranske proivvazdušne odbrane, bombardovali mesta na kojima su se krili pripadnici Oslobodilačke vojske Baločistana i ubili ukupno 11 osoba.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana je saopštilo da je izvedena „operacija zasnovana na obaveštajnim podacima” na skrovište oružanih grupa u iranskoj pokrajini Sistan-Balučistan, kao i da je tokom poslednjih nekoliko godina Iran bio obavešten o lokacijama na kojima se kriju oružane pobunjeničke grupe koje traže otcepljenje Balučistana, pakistanske jugozapadne pokrajine.

Pakistan je zato odlučio da reaguje zbog „nedostatka akcije iranske vlade“.

Mogućnost novog sukoba izazvala je uzbunu i u sedištu Ujedinjenih nacija, pa je generalni sekretar svetske organizacije, Antonio Guteres pozvao strane da „deeskaliraju situaciju“ i probleme reše dijalogom.

Da bi stvar delovala uverljivije, U Islamabadu su održani protesti protiv Irana zbog bombardovanja Pakistana, na kojima su demonstranti mahali transparentima protiv „saveza Izraela, Irana i Indije“.

Tenzije su splasle odmah pošto su telefonom su razgovarali ministri spoljnih poslova dve države, Hosein Amir Abdolahijan i Džalil Abas Džilani, koji je od Teherana zatražio da, ubuduće, podeli obaveštajne informacije sa Pakistanom, kako bi vojska te države rešila sva otvorena pitanja.

Tokom prethodne godine, u akcijama Oslobodilačke vojske Baločistana stradalo je ukupno deset pakistanskih policajaca.

Prvi napad „Armije pravednika“ izveden je 2013. godine, kada je u napadu na karauli na granici sa Pakistanom ubijeno 14 iranskih vojnika.

(RTS)


Ostavite komentar