Zrenjenin domaćin Evropskog prvenstva u inkluzivnoj košarci za žene

Evropski turnir u inkluzivnoj košarci u Zrenjaninu okupio je više od 120 učesnica iz osam reprezentacija. Takmičenja se paralelno održavaju u novoj „Kristalnoj dvorani“ i u hali sportova „Zvoniimir Zvonko Vujin“. Učesnice su različitog uzrasta od kadetkinja do juniorki, a ovaj turnir uključen je u kalendar takmičenja svetske „Specijalne Olimpijade“.

„Mislim da je odlična ideja raditi ovo. Jer ako možemo da igramo košarku zajedno i ujedinimo se u igri, to pomaže devojkama da prevaziđu svoje teškoće i problem“ , kaže Mileja Maskuvećnaja, iz Litvanija.

Julija Bončeva, iz Bugarske dodaje: „Košarka je sport koji me najviše interesuje. Zabavljam se dok igram i odlično se osećam na terenu. Lepo je ovde“.

Zrenjanin je poznat kao „Grad sporta“ i često domaćin međunarodnih takmičenja, posebno paraolimpijskih nadmetanja.

„Briga o ovim devojkama je nešto što je apsolutno normalno i kažem ono čemu moj tim i ja iz Instituta za ženski sport težimo. Grad Zrenjanin je svi znamo grad sporta, da ima veliko razumevanje za sve akcije ovog tipa“, ističe Marina Maljković, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije.

Veliku pomoć u organizaciji Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci pružila je vlada Republike Srbije.

„Premije za medalje i nacionalna priznaja i uopšte status paraolimpijaca i olimpijaca je identičan, tako da smo tu u svetskom vrhu što se tiče pažnje za sve naše građane“, naglašava Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije.

Evropski turnir u inkuzivnoj košarci za žene traje četiri dana. „Specijalna olimpijada“ osnovana je 1968. godine i 185 zemalja je uzelo učešće u ovom projektu inkuzije kroz sport.

(RTS)