Zašto je penzionisani leskovački ginekolog Slavko Krstić dobio orden?

Možda to podstakne natalitet, u Leskovcu se već nekoliko godina godišnje rodi oko 1000 beba, a valjalo bi se ugledati na žene u Pasjanu u Kosovskom Pomoravlju koje sve više rađaju četvrto i peto dete. Da dođu na svet već desetak godina pomaže im primarijus doktor Slavko Krstić, leskovački ginekolog u penziji. za misiju kojoj se posvetio stiglo je sretenjsko priznanje.

Kada nije u Pasjanu onda je u svom Dadincu u deda Spirinoj kući i u istoimenoj ulici. Ugledni leskovački ginekolog doktor Slavko Krstić ili kako ga svi jednostavno zovu doktor Slavče u penziji je od 2013. godine.

Ali samo nekoliko godina kasnije, na poziv svojih kolega, otišao je u najveće srpsko selo Kosovskog pomoravlja da pomogne srpskom narodu u misiji koja ga posebno ispunjava.

“Dok tamo boravim nedelju dana imam mnogo drugačiji pristup tom Kosovu i mislim da je to neka Bogom dana zemlja. Ja sam analizirao svoj organizam drugačije se osećam tamo drugačije ovde kad dođem. Boraviti na Kosovu znači družiti se s Bogovima. Čudna je zemlja i mnogo lepa”, smatra dr Slavko Krstić, ginekolog.

U porodilištu u Pasjanu rađa se mnogo dece pa doktor Slavče, na sreću, ima mnogo posla. Na ljude koji tamo žive trebalo bi svi da se ugledamo ističe ugledni ginekolog.

“Od 2017. kad sam počeo da radim krenuli smo na 140 i više u toku godine tako da to nije mala brojka za jednu seosku sredinu, a u poslednje vreme te cifre ima i po gradovima”, kaže dr Slavko Krstić, ginekolog.

Podršku, u svakom smislu, doktor Krstić nalazi u porodici posebno u supruzi Ljubinki koja je takođe medicinski radnik. Ponosni su na unuke koji kad god mogu dođu u Dadince i često nose narodnu nošnju iz Kosovskog pomoravlja. Sretenjski orden koji je doktor Slavko Krstić nedavno dobio celoj porodici mnogo znači.

“Išla sam ja tamo za jednu Novu godinu kad je bio dežuran bila sam u gostima kod njegove glavne sestre. Lepo je, lepo je radi se ljudi su stvarno fini”, kaže Ljubinka Krstić, medicinska sestra u penziji.

“Kao kruna svega došao je taj Sretenjski orden ja sam presrećan to je kruna svega što sam radio u opštini Leskovac i 7-8 godina u Kosovskom pomoravlju u selu Pasjane”, kaže dr Slavko Krstić, ginekolog.

Iako je zašao u osmu deceniju života, doktor Slavče i dalje neumorno radi i nastavlja svoju misiju. Misiju humanosti, požrtovovanja i ljubavi. Pasjane je sada njegov drugi dom kao što je Kosovo i Metohija dom srpskog naroda i srpske države.

 

(RTS)