Zainteresovanost za HPV imunizaciju u Leskovcu

Vakcina protiv humanih papiloma virusa štiti od infekcija i malignih bolesti pre svega raka grlića materice. Uz obavezan pregled pedijatra daje se u dve, odnosno tri doze u zavisnosti od uzrasta.

„Najidealnije je da prime i dečaci i devojčice u uzrastu od 12 do 14 godina i pre stupanja u intimne odnose znači pre nekog kontakta sa virusima iz HPV grupe“, ističe dr Slađana Cvetanović, načelnica dečjeg dispanzera u Leskovcu.

Da bi se povećao obuhvat vakcinacije edukacija je ključna. Sala leskovačkog Centra za stručno usavršavanje puna. Stručnjaci odgovaraju na pitanja i nedoumice roditelja.

„Moja ćerka ima 16 godina, vakcinisana je među prvima. Mislim da smo pametnu stvar uradili“, kaže Minja Marković, roditelj.

Biljana Miljković, roditelj, dodaje: „Imam dvoje maloletne dece i nemam ništa protiv toga da se vakcinišu.“

U većini slučajeva nismo ni svesni da smo nosioci humanih papiloma virusa koji su odgovorni za mnoge karcinome i kod žena i kod muškaraca. Prednjači rak grlića materice koji sve više pogađa mlađe osobe.

„Svakog dana minimum jedna do dve žene izgubi život, a 4 nove obole, znači negde na godišnjem nivou imamo preko 1.300 obolelih“, ističe dr Danijela Cvetanović, načelnica ginekološke službe Dom zdravlja Leskovac.

Sa dugogodišnjom HPV imunizacijom Australija je na putu da iskoreni karcinom grlića materice. Naša zemlja teži ka strategiji Svetske zdravstvene organizacije do 2030.

„Ona glasi 90 odsto obuhvata vakcinacije dece iznad 15 godina, 70 odsto sekundarne prevencije u smislu skrininga odraslih do 45 godina i 90 odsto tretmana odnosno lečenja osoba zaraženih humanim papiloma virusima“, naglašava dr Vanja Ilić, ZZJZ Leskovac.

Lekari napominju da je devetovalentna vakcina protiv humanih papiloma virusa bezbedna, efikasna i u Srbiji besplatna do 18.godine.

(RTS)


Ostavite komentar