Zahtevi za pratnju porodiljama predati na 20 lokacija – koji uslovi moraju da se ispune da bi ta praksa zaživela

Do korone žene u niškom porodilištu mogle su da se porađaju u prisustvu muža, to se nije naplaćivalo, ali su očevi morali da pohađaju školu roditeljstva. Na Klinici za ginekologiju kažu da ova usluga zbog virusa trenutno nije dostupna.

„Najveći broj u toku jedne godine je bio 2017. godine kada je 63 njih prisustvovalo porođaju svojih supruga i dočekalo najradosniji dan u njihovom životu. To su ljudi koji žele da budu tu, upoznati su sa svim koracima koji se dešavaju u porodilištu i oni su odlična potpora kako porodiljama, tako i nama“, ističe doc. dr Dejan Mitić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš.

Sredinom januara porodilja iz Vranja prijavila je policiji dvoje ginekologa zbog lošeg tretmana na porođaju. Zbog tog slučaja akušerskog nasilja, ali i drugih koji se pojavljuju u javnosti, više udruženja u Vranju je protestovalo i pridružilo se podnosiocima zahteva za prisustvo osobe od poverenja na porođaju.

Međutim, kako ističu u Zdravstvenom centru u Vranju, dok se ne završi započeto renoviranje zgrade ginekologije nije moguće odgovoriti na zahteve pozitivno.

„Ono što je dobro za sve nas jeste da se krajem maja pušta kompletno ginekološko odeljenje sa porodilištem i u tom nekom novom prostoru će se steći uslovi da postoje pratioci prilikom porođaja. Da bismo imali pratioce moramo zadovoljiti osnovne uslove, a to su brisevi grla i nosa, koprokultura i moći će se doći u porodilište“, kaže dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava SOS telefon Vranje navodi da nisu zadovoljni odgovorom.

„Renovirati staru zgradu je u redu, ali bebe ne mogu da čekaju renoviranje, bebe se rađaju svakog dana“, objašnjava Antić Ristićeva.

I Novi Pazar je jedan od gradova koji želi da da svoj doprinos u prevenciji potencijalnog akušerskog nasilja i spreči prebacivanje krivice s jednih na druge.

„Šta god da se desilo na porođaju ovim bi smo sprečili bilo kakav vid i zloupotrebe službenog položaja i time da porodilje svaljuju krivicu na lekare“, kaže Amina Kurtanović Nikšić, majka.

I Aida Šemović smatra da bi bilo poželjno da neko bude uz porodilju i olakša joj muke.

„Po zakonu o upravnom postupku nama bi Opšta bolnica trebalo da odgovori u roku od 15 dana. Ovo je jedan evropska tekovina koja prosto treba da zaživi svuda, a Novi Pazar je svakako evropski grad i treba da se uvrsti sa gradovima sa takvom praksom“, navodi Veljko Raković, član organizacije „Kreni-promeni“.

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, gde je nedavno majka Marica Mihajlović optužila lekara da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja, usvojio je pre dve nedelje odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga bira prododilja, međutim zbog aktuelne epidemiološke situacije posete su zabranjene.

(RTS)


Ostavite komentar