Vučje: Spomenik srpskom junaku Nikoli Skobaljiću

U centru Vučja, kao zaštitnik, kao simbol istorijskog trajanja, oslikan na kamenu iz kanjona Vučjanke, nedaleko od svog grada, heroj borbe protiv Turaka. Vojvoda Nikola Skobaljić među Vučjancima zahvaljujući jedinstvenom stvaraocu čija dela nevidljivim nitima spajaju prošlost i sadašnjost, ostavljajući pokoljenima putokaze i pravac kojim treba da hode.

“To je večita moja inspiracija još od mlađih dana. Ja sam pre toga naslikao vojvodu Nikola Skobaljića na platnu po drugi put među Vučjancima”, kaže Bata iz Vučja, autor spomenika.

Vučjanci naravno znaju ko je bio Nikola Skobaljić, ali na njegovo herojstvo i mučeništvo mora stalno da se podseća.

“Jako retko da jedan lokalni vojvoda uđe u udžbenike na fakultetima. Zbog toga je nama na ponos nama Vučjancima i čitavom leskovačkom kraju da imamo jednog takvog vojvodu jednu takvu istorijsku ličnost”, ističe istoričar Đorđe Mitrović.

Nikola Skobaljić je mitski junak. Devojački ili dev kazan u kanjonu Vučjanke ima posebnu simboliku.

“Devojka koja se kupala ovde u dev kazanu, devojačkom kazanu, došla je u kontakt sa ribom skobalj i tako je začet vojvoda Nikola Skobaljić, to legenda kaže”, objašnjava slikar Bata.

Do Skobaljić grada ili bolje reći tvrđave u zimskim mesecima skoro da je nemoguće doći. Istorijski značaj ovog mesta je veliki jer se ovde od Turaka branilo Novo Brdo u kojem je tada bila najveća kovnica srebra u Evropi.

“Istorijski podaci govore da je Nikola Skobaljić poginuo u borbi protiv turaka 16. novembra. Na njega je pošao Mehmed drugi osvajač. Inače Mehmed drugi je samo godinu dana ranije 1453. osvojio Carigrad”, naglašava slikar Đorđe Mitrović.

Leskovački Narodni muzej ima planove za rekonstrukciju Skobaljić grada, ali dok ne dobije ingerenciju stoji se u mestu. Zahvaljujući Bati stanovnici Vučja su mu se odužili. Ali Bata ne staje. Već su gotovi nacrti za spomenike Đorđu Stanojević i Lazi Teokareviću, ljudima koji su obeležili jedno vreme u varošici bogate istorije i tradicije kojom bi se ponosile i mnogo veće sredine.

(RTS)


Ostavite komentar