Vršac: Počela izgradnja najvišeg vidikovca u Vojvodini

Na 641 metru nadmorske visine na vršačkim planinama smešten je Gudurički vrh, najviši vrh Vojvodine. Od podnožja brda do Guduričkog vrha vodi vijugava staza kroz gustu šumu, omiljena među planinarima i rekreativcima. Svi oni žele da ovekoveče osvajanje najvišeg vrha, ali i pogled na Južni Banat. Sa Guduričkog vrha trenutno se malo šta vidi, jer je jaka košava 2019. srušila vidikovac koji se tu nalazio, a koji, iz bezbednosnih razloga nije bio u upotrebi i par godina ranije.

“Naravno da je u turističke svrhe veoma bitno da odavde imamo vidikovac, da ljudi koji dođu  osvoje već ovaj vrh mogu da pogledaju panooramu ne samo grada nego čitavog ovog regiona jer se pogled prostore 50-tak kilometara prema Rumuniji, zatim sa druge strane prema Beogradu, prema Avali tako da je pogled veoma impresivan”, kaže Tatjana Palkovač, direktorka TO Vršac.

U gradu kažu, uskoro ćemo ponovo moći da uživamo u panorami sa Guduričkog vrha, jer će se na ovom zaštićenom dobru, graditi nov vidikovac. U toku je tender za izradu projektno tehničke dokumentacije koji se finansira sredsvima Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu.

“Naravno vodilo se računa da novi projekat zadovolji okolinu, tj da bude od prirodnih materijala, ali isto tako da zadovolji sve vremenske nepogode, ovde imamo jake udare vetra i kiše i da to budu neki novi savremeni materijali koji će vidikovcu dati duži rok trajanja”, ističe Dejan Čebzan, član gradskog veća zadužen za infrastrukturu.

Platforma novog vidikovca biće visoka blizu 13 metara, kako bi se, iznad visokog rastinja, omogućio nesmetan pogled na panoramu južnog Banata i Rumunije.

(RTS)