Vršac: Kibicfensteri – prozor u svet

Ljude je oduvek najviše zanimalo ono što ih se uopšte ne tiče. Danas je to lako, uz pomoć društvenih mreža. Nekada su za tu namenu služili kibic fensteri – prozori u svet sa kojih se puno toga moglo videti, a da ne budeš viđen. Za ovu reč ne postoji pandan u srpskom jeziku., a nekadašnje osmatračnice sokaka, važile su za statusni simbol imućnijih porodica.

“Njihova pojava vezuje se za pojeftinjenje stakla kao materijala pošto je poznata činjenica da se u austrougraskoj plaćao porez po broju prozora. Kibic fensteri su bili i simbol imućnosti predstavljali su određeni društveni status, ali i odraz majstorstva jer su se oni razlikovali po svojoj veličini, formi i strukturi tako da je bilo i raskošnih primeraka”, navodi Stefan Mavrović, kustos gradskog muzeja Vršac.

Ovaj svojevrsni „samohval“, što bi rekao naš Sterija, usvojili su i paori koji su želeli da se predstave kao bogati domaćini. Služio je i da supruga na vreme spazi domaćina i istrči da mu otvori kapiju, a devojkama – za unterhaltovanje i stidljivi smešak sakriven iza firangi.

Kibic fensteri nekada su bili i ponos stolara koji su učili zanat i čuvali tradiciju. Livijus Gajta iz sela Markovac, napravio je kaže preko stotinu ovakvih prozora kojima se i danas ponosi.

“Ja momentalno u moje selo, ja sam iz Markovca, imam još dvadesetak kibic fenstera koje još nisu izvadili, a ja sad kada idem ulicom i gledam gde sam god napravio prozore sve vade i stavljaju od plastike i aluminijuma, mene srce boli. Ja sam zadnji kibic fenster napravio u Vršcu pre deset godina i jedan u Gudurici”, ističe Livijus.

Jedan od najvažnijih statusnih simbola krajem 19. veka, danas su zamenili PVC stolarija, roletne, video nadzor. U Vršcu je pokrenuta inicijativa da se u užem gradskom jezgru kibic fensteri zaštite i kao kulturna baština, i podsetnika na neka prošla vremena. Zbog budućih generacija.

(RTS)


Ostavite komentar