Vranje: Podrška i pomoć obolelima od raka

U teškim trenucima, kada su u procesu lečenja od raka ili se oporavljaju, razumevanje u udruženju ih ohrabruje.

„Družimo se, razmenjujemo iskustva, imamo radionice, bilo šta nešto što nam treba vezano za preglede besplatne, informacije“, kaže Milica Stojiljković, sekretarka Društva onkoloških pacijenata Vranje.

I od šire zajednice dobijaju podršku. U privatnoj klinici mogu da odu na besplatan ginekološki pregled, sarađuju sa jednim taksi udruženjem kada im je potreban prevoz do bolnice.

„Nama je cilj da njima pružimo oslonac, lepu i dobru reč, ne samo pregled, već i osmeh i biti im moralna podrška u ozdravljenju“, navodi Ivana Trajković, medicinska sestra u privatnoj klinici u Vranju.

„Mi radimo dve stvari. Ima ljudi koji ne mogu da plate prevoz do svog doma, a drugim ljudima koji imaju novca, mi i jednima i drugima pružamo da znaju da imaju podršku, da nisu sami“, navodi Dragana Vukoslavović, vlasnica taksi udruženja u Vranju.

Marija Dodić odlučila je da od svakog prodatog aranžmana u cvećari izdvoji novac za Društvo onkoloških pacijenata.

„Predstavlja mi zadovoljstvo da im pomažem, tu sam za njih kad treba. Motivacija je to da moje malo njima će značiti puno“, navodi Marija Dodić, vlasnica cvećare u Vranju.

O važnosti pravovremenih pregleda glasno govore u Društvu onkoloških pacijenata.

„Pregledaj se kad ti nije ništa, kasnije kad počne nešto da boli, kad je već karcionom u poodmakloj fazi, onda je i ishod lečenja neizvestan, dok je u ranoj fazi sve mnogo drugačije, ishod je pozitivan“, kaže Svetlana Zdravković, članica Društva onkoloških pacijenata Vranje.

„Tu smo mi kao zdravstveni radnici i porodica pacijenta da pomogne koliko može, ali najviše izlečenje zavisi od samog pacijenta, od glave pacijenta. Ako veruje da može da pobedi, može da pobedi“, navodi Dr Kosta Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice u Vranju.

Važno je ići na preventivne preglede, kažu lekari, kako bi se sprečio razvoj bolesti.

(RTS)


Ostavite komentar