Vranje: Maturanti u dilemi, kako obeležiti završetak školske godine posle višestrukih ubistava

Pred generacijom maturanata dilema, zbog višestrukih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi i mladenovačkim selima, kako da obeleže završetak srednje škole.

„Zaista treba da na kraju proslavimo ovaj dan, jer nekako to je naš dan koji će da povezuje sve nas i nekako znak da slavimo život i da smo zahvalni na životu”, smatra Bogdan Stefanović, maturant Gimnazije „Bora Stanković“.

Epidemija koronavirusa i onlajn nastava obeležile su njihove školske dane. Druženje im je pomoglo da to prevaziđu.

„Malo posebna što je imala i dane korone i još neka druga dešavanja koja nismo očekivali, niti smo se nadali u toku školovanja, ali svakako saosećamo sa svime što se dešavalo“, navodi Marija Milošević Đerić, profesorka u Gimnaziji „Bora Stanković“.

„Tako da smo se tek u trećoj godini onako odeljenski, generacijski upoznali, imali smo i matursku ekskurziju još u novembru mesecu“, kaže Selena Kostakijev, maturantkinja Gimnazije „Bora Stanković“.

Okupili su se maturanti ispred Gimnazije, da obeleže poslednji školski dan. Za male maturante, iz osnovnih škola, nastava još uvek traje, pripreme za maturu su završene.

„Mi se radujemo završetku osnovne škole i dolasku mature, i zbog ove situacije što se dogodila u Beogradu, nećemo imati glasnu muziku u školskom dvorištu sa trubačima, mi ćemo proslavu imati u restoranu“, ističe Ilija Kostić, učenik osmog razreda u OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju.

„Kao što se i do sada dešavalo na inicijativu Saveta roditelja i učeničkog parlamenta proslaviće u zatvorenom prostoru, zbog cele ove nacionalne tragedije koja se desila“, zaključuje Tijana Đokić, direktorka OŠ „Svetozar Marković“.

Proslava mature roditelje košta od petnaest do trideset hiljada dinara – garderoba, obuća i restoran.

(RTS)


Ostavite komentar