Vranje domaćin animatorima iz zemlje i sveta

Animacija, slika u pokretu, način kreativnog izražavanja. Za mlade i zabava, druženje, prilika da svoje ideje pretoče u pokretnu sliku.

”Animaciju volim zato što je lepo znati kako su ranije filmovi nastajali, a sada sve nastaje putem kompjutera”, kaže Magdalena Jovanović, iz Vranja.

A Dunja Stanisavljević iz Vranja na pitanje ima li neku novu ideju za neki novi film odgovara: „Pa imala bih, mi sve to u ŠAF-u možemo da iskažemo i taj film uvek radimo.”.

‚‚Animaciju volim iz razloga zato što tu se zabaviš, tu moraš da učiš da budeš precizan, moraš da ideš polako, korak po korak, a ne sve odjednom”, navodi Anja Mančić iz Vranja.

Prvi ‚‚Zlatni puž‚‚ održan je 1997. godine, od tada je, tokom septembra, Vranje domaćin animatorima širom sveta.

‚‚U eri mobilnih telefona moramo da vodimo računa o deci na pravi način, aktivan pristup je neophodan, video sam da su ovde radionice dobre”, kaže Andres Domenik Alkaide, član žirija iz Španij.]

“Animaciju koristimo kao terapiju u radu sa decom sa teškoćama u ponašanju, za njihovu socijalizaciju‚”, navodi Nino Tetelašvili, iz Gruzije.

Pokrovitelji 8. svetskog dečjeg festivala animiranog filma su grad Vranje i Ministarstvo kulture, zbog edukativnog kapaciteta, decentralizacije i razvoja kreativnosti.

‚‚Razvija kreativna mišljenja, razvija kreativnost, posebno u onom delu koji je nama jako važan, a to je kod dece i mladih, u eri digitalizacije fantastičnih mogućnosti, ali i ima jedan realan pravilan odnos prema tehnologiji, koja dolazi i koja nas sustiže”, navodi Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture.

Na kraju festivala žiri proglašava najbolje filmove u obe kategorije, do 15, i od 15 godina, a i dečji žiri prati sve projekcije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike