Voće najranjivije: Kako vremenski uslovi utiču na useve i zasade?

Posle tople jeseni ni blaga zima ne pogoduje usevima u čačanskom kraju. Nestabilni vremenski uslovi izmenili su agronomski kalendar.

“Tako da se rokovi skoro svih i poljoprivrednih operacija i setve, žetve, tretiranja poljoprivrednih kultura raznim preparatima menjaju u skladu sa promenama klime koje evidentno imamo poslednje vreme“ navodi Milan Damljanović, savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavna i stručne službe Čačak.

Struka preporučuje prilagođavanje vremenskim uslovima, povećanje plasteničke proizvodnje, podizanje sistema za zalivanje. Neminovno, promena ima i u gajenim kulturama.

“Sada imamo dosta i novih hibrida i novih sorti Tako da možemo da sortiment prilagodimo a takođe i sa vremenom setve vremenom žetve možemo da predupredimo neke stvari“, dodaje Milan Damljanović.

I voćari u čačanskom kraju strahuju za ovogodišnji rod. Ni voćarskoj proizvodnji ne pogoduju više prosečne temperature koje se beleže u protekloj deceniji.

“Što je rezultiralo i skraćenju onog mirovanja voćaka neophodnog u svakom slučaju za sve vrste tako da su brojne voćne vrste već poranile, da kažem u svom intenzivnom vegetacijskom periodu“, ističe Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku.

Sve češće se u kraju prepoznatljivom po šjivama, jabukama i kajsijama gaji i poneko mediteransko voće, ali ne u zasadima za komercijalnu proizvodnji, već pojedinačno iz hobija.

(RTS)


Ostavite komentar