Vlasotince: Ambasadori nauke

Školska godina je završena, ali mladi ambasadori nauke Osnovne škole „Siniša Janić“ učenici petog i sedmog razreda sa svojim profesorima pripremaju se za sajam nauke u Tutinu. Na nedavno održanom festivalu u Beogradu sa 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije njihova postavka Tolstojevi kosači koju je osmislio profesor fizike Dragan Golubović bila je izuzetno zapažena. Fizika kao bajka, eksprimenti kao izazovi. Jedan od najzanimljivjih – voda koja ne prolazi kroz sito iako je čaša okrenuta.

“Ne prolazi kroz sito zbog površinskog napona”, ističe Sergej Petrović, učenik petog razreda OŠ Siniša Janić.

“Matematika je bila mnogo zanimljivija od fizike, ali kroz časove sam je zavoleo”, kaže Lazar Stojković, učesnik sedmog razreda OŠ Siniša Janić.

O Tolstojevom poznavanju fizike i matematike, njegovom pedagoškom radu, o činjenici da je osnovao 13 narodnih škola, da je govorio 14 jezika među kojima tečno srpski, kod nas malo se zna. Zato je i ova postavka izazvala toliko interesovanje u naučnoj javnosti. Matematičko odeljenje Srpske akademije nauka je zainteresovano da na ovu temu zajedno sa profesorom Golubovićem organizuje letnje radionice.

“Tolstoj kaže – znanje je prirodna potreba čoveka, a požuda za znanjem i potreba za znanjem mora da bude i kao potreba za hranom. Znači znanje treba da bude prirodan izbor za čoveka”, smatra Dragan Golubović, profesor fizike.

“Kolega Dragan Golubović je napisao priču “Čaša čiste vode” po kojoj sam ja snimio i režirao film “Fizika kao bajka”, kaže Slaviša Šušulić, profesor književnosti.

Od Ruskog doma u Beogradu profesor Golubović dobio je knjigu matematike koju je napisao Tolstoj i posebne posvete s njegovim likom. Tolstojeva postavka školskog sistema danas se ozbiljno proučava u Rusiji, a mogla bi i kod nas. Suština je znanje koje oplemenjuje i decu i nastavnike. Jer kako je govorio div iz Jasne Poljane čovek je razlomak čiji je brojilac ono što jeste, a imenilac ono što misli o sebi. Što je imenilac veći razlomak mora biti manji.

(RTS)