Vlasotinčani dobili zvona za odlaganje staklene ambalaže

Prepune kese, torbe, džakovi pa i ruke. Vlasotinčani su odahnuli. Konačno znaju šta sa staklenom ambalažom. Godinama su se flaše i tegle gomilale u podrumima i ostavama.

„Ja sam doneo stare flaše od piva, od vina, od sokova ono što nam više ne treba, žena je već spremila neke stare tegle iz podruma da ostavim ovde, da ne bacamo po ulicu i deponiju“, kaže Dragan Pešić iz Vlasotinca.

„Pravo vreme, pravo mesto da se to uradi i da se na jedan način edukuju ljudi ostali građani koji imaju toga u izobilju“, smatra Radovan Stanković iz Vlasotinca.

„Mnogo znači ova akkcija i ja uvek ću se priključiti toj akciji kod mene kući možda pet šest džakova imam puni“, navodi Božidar Radisavljević iz Manastirišta.

Na 30 lokacija u gradu postavljeni su kontejneri za odlaganje staklene ambalaže. Važan korak u primarnoj selekciji otpada. Sekopak je u Vlasotince stigao na inicijativu ovdašnjeg komunalnog preduzeća. Grehota je bacato staklo na deponije.

„Staklo u Srbiji se sakuplja, melje se i u tako samlevenom stanju se izvozi van Republike Srbije, u Hrvatsku i Bugarsku na reciklažu odnosno pravljenje nove staklene ambalaže. Mi se nadamo da ćemo svo staklo koje mi sakupimo i ovde sameljemo moći da obradimo u Srbiji“, navodi Ivana Pavlović,menadžer operacija „Sekopaka“.

U protekle dve godine opština Vlasotince u komunalni sektor uložila je oko 150 miliona dinara. Smeće se odvozi i iz seoskih sredina, grad je uredjeniji i čistiji.Na frekventnim lokacijama postavljeno je i 13 podzemnih kontejnera.

„Cilj ovakvih saradnji jeste sigurno očuvanje životne sredine recikliranje svog tog materijala koje je moguće reciklirati, ali pre svega smanjenje količina stakla, plastike i svog ostalog smeća koje se deponuje na deponiju u Željkovcu“, kaže Zoran Jović, direktor JKP „Komunalac“ Vlasotince.

I ovo je samo početak. Vlasotinčani su potvrdili ekološku svest i opravdanost da se sa selekcijom otpada nastavi. Uskoro i zvona za plastiku.

(RTS)


Ostavite komentar