Vladimir Živojinović: Fotografsko istraživanje bošnjačke zajednice

Fotografije života Bošnjaka nastale iz ugla gledanja Vladimira Živojinovića privukle su veliku pažnju ovdašnje javnosti. Izložba je održana u Alternativnom kulturnom centru „VRT 369“, u naselju Vojniće, nadomak Novog Pazara.

„Ovo je izložba koja zaista oslikava socijalni aspekt ljudi koji žive na ovom prostoru, a ima i različitih kulturološko različitih ljudi”, kaže Sedžda Zukorlić.

„Fotografije koje dolaze iz Novog Pazara, dolaze od nas kao autora iz našeg grada, onda po prvi put dolazi neko van strane koji je uspeo da prikaže na jedinstven način”, navodi Irfan Ličina, fotograf u Novom Pazaru.

Autor izložbe, Vladimir Živojinović, angažovan je na ovom projektu od marta prošle godine. On na svojevrstan način fotografijama dokumentuje osobenosti identiteta bošnjačke zajednice i njenog kulturnog nasleđa.

„Najzanimljivije mi je što sam proveo sa raznim ljudima koji su iz nekog, drže neku tradiciju 50 godina. Ovde je borba pataka koja nije nešto strašno… u smislu patke se ne bore kao borba pasa, ali nisam znao da to postoji ovde u Srbiji tako da je to bilo interesantno. Za mene koji dolazim iz pravoslavne vere jesu neki islamski običaji bili interesantni kao za vreme Ramazana, onda isto neke škole Kurana“ dodaje Vladimir.

Vladimir Živojinović je rođen u Mladenovcu 1993. godine. Živi i radi u Beogradu. Karijeru je započeo kao volonter u jednom dnevnom listu. Od tada njegove radove objavljuju najpoznatiji domaći štampani mediji, ali i strane agencije i časopisi. Od marta 2021. sarađuje sa UNICEF-om. Dobitnik je brojnih priznanja. Izložbu Vladimira Živojinovića uskoro će moći da vide i u Tutinu, Sjenici, Prijepolju, ali i Beogradu.

(RTS)


Ostavite komentar