Valjevo: Kako biti bezbedan u saobraćaju

Četvrti Karavan bezbednosti u saobraćaju omogućio je, pre svega, deci i mladim Valjevcima da se upoznaju sa preventivnim merama i rizicima u saobraćaju. Ovaj preventivni projekat je od nacionalnog interesa i zajednička je obaveza MUP-a i građana.

„Pridajemo prioritetni značaj pitanju bezbednosti saobraćaja, znate da je naš cilj da ima što manje saobraćajnih nezgoda ,cilj naše strategije je da bude nula smrtnost kada je reč o saobraćajnim nesrećama, naročito kada je reč o deci. Zato je potrebno da imamo niz preventivnih akcija da podižemo svest ljudi o tome“, kaže Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Jedna od atraktivnijih prezentacija je simulacija u slučaju prevrtanja vozila i korišćenje pojasa. U saobraćajnim nesrećama kao uzročnik sa 94 odsto pojavljuje se ljudski faktor, upozoravaju iz Agencije za bezbednost saobracaja.

“Čovek jeste najbitniji faktor u saobraćaju i zato je ova preventivna aktivnost i cilj jeste da kroz preventivne aktivnosti promenimo svest o stradanju u saobraćajnim nezgodama“, kaže Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Valjevska deca iz vrtića, osnovci, njihovi roditelji, građani imaju priliku da se, za dva dana Karavana, kroz radionice i poligone upoznaju sa saobraćajnim propisima i nadležnim službama spasavanja.

„Bilo da smo pešaci, biciklisti ili vozači da skrenemo pažnju jedni drugima da mlađi danas nauče, stariji da se podsete koliko saobraćaj može biti opasan i kakve posledice može izazvati“, kaže Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije.

Nakon Sombora, Kruševca, Bora i Valjeva, Karavan bezbednosti saobraćaja biće organizovan u prvoj fazi još u Pirotu i Novom Pazaru. Cilj je obići sve gradove u Srbiji.

(RTS)