Valjevo dobilo novu Gradsku galeriju

Nakon požara pre tri godine, kada je objekat nekadašnje valjevske banke, koji je u to vreme korišćen za kafić izgoreo, lokalna samouprava je odlučila da ovo reprezentativno zdanje obnovi u gradsku galeriju. Odlukom Vlade Srbije objekat je prenet u vlasništvo grada uz obavezu da se koristi za kulturne sadržaje.

„Grad Valjevo ima puno tih nekih prostora koji su zatvoreni koji se nazivaju galerijski prostor, ali jedan ovakav otvoren prostor koji se vidi sa ulice gde građani koji prolaze ovde mogu da vide šta se unutra izlaže. Mislim da to nismo imali do sada, time smo se rukovodili naravno po ugledu na one velike beogradske galerije koje su manje više sve u staklu, tako da smo i mi napravili neki prostor koji mislim zaista da će da nam služi na čast i ponos građanima Valjeva“, navodi Vladimir Mišković, član Gradskog veća.

O novoj Gradskoj galeriji staraće se valjevski Narodni muzej, koji će u narednom mesecu završiti i unutrašnje opremanje. Za dva meseca u planu je i prva izložba:

„Otvaranjem ovog reprezentativnog prostora u samom centru Valjeva, mislim da je višedecenijski san valjevskih likovnih umetnika nekako ostvaren. Ovo je izuzetna prilika da pored svih ustanova kulture, odnosno programa ustanova kulture iz grada, valjevski likovni umetnici dobiju svoj prostor za svoju prezentaciju, odnosno da prezentuju svoja dela široj valjevskoj publici“, ističe Jelena Nikolić Lekić, direktor Narodnog muzeja Valjevo.

„Ovo je sjajna stvar za grad Valjevo da dobije galeriju kakvu zaslužuje, baš namenski gradsku galeriju koja će biti multifunkcionalna i koja će predstavljati naše domaće slikare odavde, a naravno i umetnike sa strane koji mogu gostovati tu. I zaista je bilo krajnje vreme da se ovako nešto uradi, stvarno je sjajno“, smatra Željko Vitorović, akademski slikar iz Valjeva.

Nova gradska galerija površine je 140 kvadrata i nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Valjevu. Za obnovu objekta grad je izdvojio 21 milion dinara.

(RTS)


Ostavite komentar