Užički vatrogasci spasili dve žene i dete iz automobila u bujici

Kada je automobil okružila voda iz nabujalog potoka zbog količine kiše koja se za kratko vreme sručila nedaleko od Užica, vatrogasci su dobili poziv za pomoć. Nemanja Penezić i Momir Borović, imali su iskustva u evakuacijama iz poplava, ali prvi put tako komleksan zadatak.

“Tu smo dobili poziv da voda bujična nosi automobil i u kome se nalaze dve žene i dete starosti dve godine. Velika silina vode je bila, ali smo uspeli da priđemo, od pola metra do metar bujična voda. Znači, vi tu stvarno ne znate kako da reagujete. Jedna žena je izlazila iz kola i nju je nosila voda, jedva je uspela da se spase”, prepričava Momir Borović, iz Vatrogasnog bataljona Užice.

Pribranost i iskustvo vatrogasaca spasilaca bilo je presudno da u tako teškoj situaciji brzo reaguju i spasu tri ljudska života. Najčešće intervencije imaju u saobraćajnim nezgodama, požarima, ali sve češće i u poplavama.

Saša Cicvarić, nečelnik Sektora za vanredne situacije Užice ističe: “Zavisno da li je evakuacija nekog celog naseljenog mesta. Mi ove godine to nismo imali. Tu situaciju imali smo ranijih godina, kada jedno kompletno naselje možemo da evakuišemo i spasimo”. Dodaje da se preko hiljadu ljudskih života u toku godine spasi u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Užice. “Pored tih i ljudskih života, tu su i kućni ljubimci. Neretko se dešava da vatrogasci kao spasioci rade spasavanje i mačke sa drveta i psa iz rečnog korita”.

Svaki život za vatrogasce spasioce je važan. Ta misija ih uvek motiviše i nijedna situacija ili nepredviđena okolnost ne može ih, kažu, iznenaditi i dočekati nespremne.

(RTS)