Užice: „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“

Deo zaostavštine – ličnih stvari, dokumenata i fotografija Nikole Tesle, modeli najznačajnijih pronalazaka i projekata, tema su izložbe i zanimljive priče o životu i delu jednog od najvećih naučnika i pronalazača, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

„Posetioci takođe mogu videti neke od Teslinih najvažnijih patenata kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, Teslino jaje, Teslin transformator koji izaziva najveće interesovanje kod najmlađih, brodić na daljinsko upravljanje i Teslinu pumpu“, navodi Jelena Jevtić Jokić, bibliotekar Nraodnog muzeja Užice.

Među eksponatima je i replika jedinog, Plavog portreta Nikole Tesle.

„Ono što je zanimljivo to je da je portret ostao izgubljen 85 godina. Pronađen je ponovo tek 2006. godine u nemačkom gradu Husumu, u Nordsi muzeju, i od tada je ponovo poznat svetskoj javnosti“, ističe Marijana Nikolić, viši konzervator-restaurator Narodnog muzeja.

Izložbu upotpunjenu autorskim filmom o životu slavnog naučnika kao i 3D animacijom Tesline laboratorije na Long Ajlendu, užička publika može pogledati do 16. juna.

(RTS)