Uspesi šabačkih mažoretkinja

Vredno i sa osmehom vežbaju prvakinje države, šabačke možoretkinje, koje su za samo pet godina postojanja društva, sa takmičenja i karnevala u rodni grad donele petnaest medalja. Jednako kažu uživaju u savladavanju veštine rukovanja štapom, druženju, novim prijateljstvima, kostimima i koreografijama.

Jedanaestogodišnja Nađa Lukić kaže da se zahvaljujući učiteljici i treneru upisala u mažoretkinje. “To je jedan prelep sport! Često putujemo i na putovanjima je prelepo! Svi budu uzbuđeni, svi se oduševe kako izgledamo i uvek nam aplaudiraju”, dodaje Nađa.

Šabačke devojčice na putovanjima uvek ostavljaju poseban utisak. Tokom festivala u Veneciji privukle su pažnju svetskih medija, pa su se našle i na naslovnim stranama.

“Mi imamo te naše kostime princeza, usput i Zimske bajke, odakle sam ja uzela taj beli kostim i tamo sam ja jednostavno došla, pojavila se i očigledno da se to ljudima jako svidelo. S obzirom na to da smo i nastupale tamo, sigurno smo privukle pažnju”, navodi trinaestogodišnja Mila Mitrović.

Mažoret sport u Srbiji nije mnogo rasprostranjen, ali šabačke devojčice sve su brojnije.

Marija Gligorić, trener Šabačkih mažoretkinja kaže da su pre dve godine bile na državnom prvenstvu u Beloj crkvi, gde su osvojile treće mesto. Sada su još bolje. „Evo, ove godine smo prve u državi, eto koliko smo napredovale, bile smo na Grand priju u Pančevu, prošlog vikenda, dosta manifestacija smo zapravo posetile, Open dens Sremska Mitrovica”.

Šabačke mažoretkinje malo su društvo, ali je zato entuzijazam veliki. Da zasijaju na sceni, pomažu im roditelji i pedagozi.

“Na žalost, klub se finansira sam, imamo pomoć od Turističke orgnizacije grada u smislu da nam obezbede prevoz za neka takmičenja, ali uglavnom i roditelji učestvuju u kostimima”, rekla je Ljubica Pavlović, predsednica KUD-a „Šabačke mažoretkinje“.

Dodaje da šiju sami, da bi bilo dosta jeftinije, jer nemaju, kaže, sredstava, da isfinansiraju sve: “Još uvek devojke nemaju čak ni istu obuću, ali se bar trudimo da kostimi budu isti”.

Mlade mažoretkinje bave se i humanitarnim radom. Vredno treniraju i jedva čekaju evropsko prvenstvo i predstojeće leto, koje će provesti na nastupima i putovanjima.

(RTS)