Upitni i kvalitet i količina hrane

Radoslav iz Vranova, višegodišnji je korisnik narodne kuhinje. Kako kaže, obroke je ranije dobijao svakog drugog dana na kućnu adresu jer zbog invaliditeta ne može da ode po njih. Sada je drugačija situacija.

„Nikakvu hranu ne dobijam, ja sam uhvatio šlog, i teško mi je bez hrane. Dve nedelje ima kako nisam dobijao hranu“, kaže Radosav Čolaković iz Vranova.

Korisnici koji su se obratili našoj redakciji, ali i oni koje smo zatekli ispred narodne kuhinje, kažu da bi količina, kao i kvalitet hrane, trebao da bude bolji.

„Dobio sam jednu pašteticu i dve viršle, eto to sam pojeo za tri dana“, ističe korisnik usluga Narodne kuhinje dok drugi dodaje da hrana nije dobra: „Ovo ništa nije, nisam zadovoljna uopšte.“

Od 6. novembra, usluge narodne kuhinje pruža privatna firma. Trenutno kuvaju obroke za nešto manje od hiljadu ljudi, a kako kažu, količina hrane i mesto distribucije, određen je ugovorom i prema nalozima Centra za socijalni rad.

„Mi nemamo nikakvu informaciju za ljude koji su nepokretni i koji nisu u mogućnosti da dođu da preuzmu hranu iz narodne kuhinje. Ima obaveštenje na svakoj mesnoj zajednici, čak naše kolege sa terena ostavljaju hranu na tri ili četiri punkta, u nekom selu dva, sve zavisi. Novi smo sada, mi ovde radimo dve nedelje tek, tako da nam i treba malo vremena da se uhodamo, da upoznamo nove ljude, tako da, trudimo se, stvarno se trudimo“, kaže Milica Savić, menadžerka.

Smederevo je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja raspisuje javnu nabavku za dodelu sredstava pripreme i distribucije besplatnih obroka za korisnike narodne kuhinje, kažu u ovoj lokalnoj organizaciji.

„U drugim lokalnim samoupravama, javna nabavka se ne sprovodi, već je u skladu sa zakonom o Crvenom krstu Republike Srbije, uslugu vrši lokalna organizacija Crvenog krsta u skladu sa svojim ovlašćenjima“, naglašava Maja Jovanovska, sekretarka u Crvenom krstu Smederevo.

Zbog ovakve situacije, rešenje o otkazu, dobilo je šestoro radnika smederevskog Crvenog krsta.

„Volela sam ove ljude, razumete, da im pomažem, to je osećaj taj koji Crveni krst neguje i koji smo mi svi prihvatili, i moje kolege su ostale bez posla, nije samo ja, pa svi koji radimo. Na ulici smo, odnosno, na birou smo“objašnjava Tanja Jovanović iz Smedereva.

Objašnjenje o raspisivanju tendera, kao i o problemima korisnika, potražili smo i od nadležnog ministarstva, Centra za socijalni rad i lokalne samouprave. Do sada ga nismo dobili.

(RTS)


Ostavite komentar