„Umetnost i vino“ u Topoli

33 umetnika su pića bogova i ove godine predstavila maštovito – na slikama, mozaicima i skulpturama. Izabrani radovi, kvalitetom i raznolikošću umetničkih viđenja, na najbolji način prenose suštinu povezivanja čoveka sa prirodom.

„Ovde radujete svoje oči time što uživate u velelepnim radovima ovih naših umetnika, a onda ostala čula zadovoljite u toku večeri sa najboljim vinima, što je čini se još jedna vrsta umetnosti“, smatra Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije.

Baština kraljevskih vina neguje se na ovom tlu, a nektar bogova, kroz motive grožđa i vina, na svojim platnima predstavljaju najbolji umetnici Srbije. Među njima je i Saša Montiljo, dobitnik prve nagrade publike za prošlogodišnji rad.

„Što se tiče motiva, uvek mogu da ih nađem, u nekom od pejzaža koji sadrži u sebi vinograd ili elemenat kao što je grožđe, kao što je flora. Čim se završi izložba već počinjemo da razmišljamo o sledećoj godini“, ističe Saša Montiljo, akademski slikar.

Najbolje mrtve prirode u istoriji slikarstva ukazuju na lepotu vina, a izložba u Vinogradarevoj kući govori o lepoti grožđa i vinograda ovog kraja.

„Ljudi koji stvaraju na svoj način od apstrakcije preko figuracije do našeg vanpojavnog. Ovde su umetnici tek izašli sa akademije i to je lepa sinteza, savremena scena Srbije koja vidi kako uživati u vinu kroz umetnost“, naglašava Maja Živanović, istoričar umetnosti.

Manifestacija „Umetnost i vino“ doprinosi da Šumadija postane važno turističko odredište, spajajući raznolikost vina i najlepša umetnička dela.

(RTS)