Učenje srpskog kola uskoro i preko aplikacije

Do sada je moglo samo u kulturno-umetničkom društvu na probi folklora. Osnovni, ali i malo zahtevniji koraci narodne igre, moći će uskoro da se savladaju i na drugi način – kod kuće, ispred ekrana.

“Najpre idemo dva koraka udesno – jedan, dva, zatim ulevo i jedan udesno”, pokazuje Andrej Topalov, koautor platforme.

Deluje tako jednostavno, uopšte nije potreban poseban talenat za igru. Najbitnije je da imate volju i želju da sačuvate korene i tradiciju.

I to jeste jedan od ciljeva projekta čiji je pokretač Piroćanac Nikola Blagojević. Na ideju je došao posle razgovora sa Srpkinjom iz Čikaga koja je predložila da on tamo drži časove folklora.

“I tada sam shvatio da zaista postoji velika nepravda što se tiče folklora među Srbima i onda sam došao na ideju da kreiram platformu koja će omogućiti svima na celoj planeti da igraju folklor. U suštini primarno će biti srpske igre predstavljene, ali trudimo se da napravimo kurseve za ceo naš narod širom regiona”, naglašava Nikola Blagojević, autor platforme „Nauči kolo“.

Najveći izazov u kreiranju platforme, bio je nedostatak stručnog znanja u oblasti poslovanja, što su autori dobili preko Launčer programa Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Miloš Grozdanović, pomoćnik direktora Naučno-tehnološkog parka Niš ističe: “Kroz programe koje pružamo, a to su pored klasičnih radionica, predavanja, svakako i mentorska podrška koja se u ovom svetu zove Tejlor mejd-odnosno krojački skrojena za svaki tim, odnosno razvoj njihove ideje”.

Svet je odavno upoznat sa Srpskim kolom jer se nalazi na listi Uneska. Vreme je i da uz platformu „Nauči kolo“ što više ljudi kod nas i u dijaspori savlada tradicionalne igre, kako bi preneli znanje budućim naraštajima.

(RTS)