Učenik pretio drugim đacima u Subotici – roditelji u strahu, Viši sud na potezu

Od škole „Sečenji Ištvan” danas nismo mogli da dobijemo zvaničnu informaciju kako teče nastavni proces ni koliko je đaka odsutno, jer nam nisu odgovorili na poslati mejl. Prema onom što smo videli, đaci dolaze u školu. 

Juče je tridesetak okupljenih roditelja čekalo ispred škole da od direktorke čuje šta se dogodilo prošle nedelje u toj ustanovi i da li je bezbednost njihove dece ugrožena. Majka jednog od učenika ispričala da njeno dete već tri godine povremeno uznemirava osumnjičeni učenik osmog razreda.

„Od dece saznajemo da je on u ponedeljak isključen sa nastave, zato što je uznemiravao na času engleskog. Da li je nekog drugara udario pernicom po glavi. U četvrtak je drugarica iz razreda ispričala situaciju koja se desila gde je on pretio da će pobiti svu decu, a da se ta pretnja odnosi i na razrednog starešinu i na nastavnicu hemije. Možete da proverite sa ostalim roditeljima da je nastavnica hemije držala čas sa zaključanim vratima, od straha”, navodi majka učenika.

Iako su je roditelji đaka čekali ispred škole, direktorka im se nije obratila, a nije želela ni da govori za medije.

U saopštenju dostavljenom medijima, direktorka škole Kristina Antal Dinčić navodi da su povodom navodnih pretnji preduzete mere iz nadležnosti škole predviđene protokolom za takve slučajeve. To je potvrdila i Školska uprava u Somboru. Jedan od roditelja, koji nije doveo dete u školu, objasnio je razloge za takvu odluku:

„Ne osećam da je moje dete bezbedno. Škola se ne oglašava povodom tog pitanja, ja ne znam da li će taj dečak opet ući unutra, neće, moje dete je manji razred, nebitno je. Ja ne znam koje će dete zakačiti. Ne bi smelo nijedno dete da zakači. Dok god je ovakva situacija, ja ne planiram da pustim dete u školu. Ako treba, ispisaću ga, prebaciti dete u drugu školu. Jednostavno ne osećam da je ova škola trenutno bezbedna.”

Na naš upit da li osumnjičeni učenik pohađa nastavu, iz škole nismo dobili odgovor. Nezvanično, maloletnik koji je osumnjičen za pretnje, trenutno ne dolazi u školu. U Višem javnom tužilaštvu u Subotici kažu da su Višem sudu u Subotici prosledili zahtev za pripremni postupak protiv osumnjičenog učenika.

Pokrajinski sekretarijat: Sve institucije upoznate sa incidentom

Na pitanje RTS-a o ovom slučaju, saopštenjem se oglasio i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Navode da su sve institucije upoznate sa ovim incidentom i da su svi reagovali u skladu sa svojim nadležnostima, kao i da će se i dalje pratiti okolnosti ovog slučaja.

(RTS)


Ostavite komentar