U Vršcu – premijera „Koštana, san, eros, greh“

Koštana se na vršačku pozorišnu scenu vratila nakon 34 godine. Ova, možda i najuspešnija drama Bore Stankovića, koja ujedno predstavlja i jedno od najomiljenijih dela srpske dramaturgije, sinoć je dobila novo scensko uobličenje na sceni vršačkoj pozorišnoj sceni.

“O njoj se uglavnom govori kao o romatičarskoj melodrami, komadu sa pevanjem i igranjem – ali se manje govori o sudbini žene. Ovo je jeste problem uopšte u jednom patrijarhatu i problem jedne devojke, problem njene majke i problem tog ženskog sveta koji je u svakom sluačju inferioran, a gde muški principi itekako dominiraju. Ovo je jedna, uslovno rečena – feministička predstava”, kaže reditelj Vladimir Lazić.

Ova drama Bore Stankovića jedna je od najizvođenijih pozorišnih ostvarenja, a nije bila na repertoarima samo onda kada nije imao ko da igra Koštanu. Rediteljska postavka Vladimira Lazića je šesto tumačenje u NP Sterija, a glumica Jovana Božić osma vršačka Koštana

“Svako želi da nekad zaigra Koštanu, a meni se poserćilo da u mojoj matičnoj kući u pozorištu Sterija imam priliku da radim ovako jedno veliko delo. Jedno potpuno novo čitanje, jedna ogoljena Koštana od svih nekih viškova, tako volimo mi glimci da kažemo, ogoljena u potpunosti i prikazana u punoj svojoj slobodi”, navodi glumica Jovana Božić.

Ulogu Mitketa tumači vršački glumac Ivan Đorđević.

“Igrati Mitketa za mene je isto kao igrati Hamleta, sklopile su se kockice da je ova predstava mogla da se stavi na repertoar, desilo se da imamo podelu za to imamo sjajnu saradnju sa KUD -om “Laza Nančić”. I eto – izađe predstava. Ovde u ovoj našoj predstavi samo onaj višak je izbačen, a ostavljena suština, srž svega toga, da savremeni gledalac ili čitalac ovo može da doživi”, navodi glumac Ivan Đorđević.

Priča o lepoj Romkinji predivnog glasa i stasa, i danas novim generacijama, kao i ranijima, izmamljuje aplauze. Zato ne čudi što je u vršačkom pozorištu premijerno izvedena pred dupke punom salom, a tražila se i karta više.

Repriza je na repertoaru 7.juna.

(RTS)