U valjevskoj Modernoj galeriji izložena portretna skulptura Ljube Popovića u bronzi

Psihologija portreta i pokret vodili su autorku Saru Nikolić u stvaralačkom procesu. Vajajući memorijalnu skulpturu Ljuba Popović proučavala je lik i pronicala u njegov karakter. Kao osnovu kompozicije odabrala je fotografiju Ljube Popovića, koju je u pariskom ateljeu ispred slike „Mesto sahrane“ zabeležio je mr Vojislav Jovanović.

„Velika odgovornost prema samom umetniku, drugo prema porodici da se dopadne porodici, da se dopadne ljudima, da ga ljudi koju su ga poznavali prepoznaju u ovoj skulpturi. Eto, to me negde nosilo i što se podižu spomenici umetnicima i odaje počast umetnosti, to mi je vrlo, vrlo bitno”, ističe Sara Nikolić, akademska vajarka.

Bosonog, na visokoj stolici, duboko zagledan u sliku – poza je u kojoj je u bronzi ovekovečen Ljuba Popović. Položaj nogu stvara utisak da namerava da ustane i platnu doda novi potez. Iz Pariza je ovim povodom došla njegova kćerka, akademska vajarka, Adriana Popović sa porodicom.

„Ovo je neka njegova slika starijih godina, tako da meni uspomena je on veći, da kažem tako, ali me je zapanjilo kad sam ušla u taj pogled, taj nežni pogled koji je stvarno njegov onako. Mi nismo svi večni, tako da ovo će ostati na neki način večito, tako da mi je to veoma drago“, navodi Adriana Popović, kćerka Ljube Popovića.

U okviru stalne postavke Ljubinih slika u Modernoj galeriji, gde je i njegov spomen-atelje sa brojnim ličnim predmetima, skulptura će biti do marta sledeće godine.

„Naša ideja je da do tada, znači u ovih nekoliko meseci koliko će ovaj spomenik stajati ovde da se pronađe idealno mesto i pravo mesto koje Ljuba zaslužuje u gradu da ova spomenička skulptura dobije pravu svoju namenu i ono što Ljuba zaslužuje“ naglašava Marija Đurić, direktorka Moderne galerije u Valjevu.

Ljuba Popović preminuo je pre sedam godina. Počiva u Valjevu. Po rečima akademske slikarke i esejiste Jasne Opavski, među svetskim imenima je, koja smrću ne gube ništa od intenziteta svog prisustva.

(RTS)


Ostavite komentar