U Srbiji se godišnje prijavi nestanak do 1500 dece

Na kiosku u Kraljevu kupila cigarete, ostavila pasoš i telefon uz reči: „Doći će neko ovo da uzme“ i tada joj se gubi svaki trag. Osam godina od nestanka tada devetnaestogodišnje studentkinje ekonomije Biljane Đorić, traje agonija porodice. Ne gube nadu da će je naći.

Majka Vesna Đorić kaže: „Dobijali smo razne informacije, međutim sve su bile lažne, čekamo da se javi ili da nam neko javi ako nešto zna. Potpuno sam sigurna da neko nešto mora da zna”.

Statistika je zabrinjavajuća: tokom prošle godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1523-oje dece. Njih 1518 je, na sreću, pronađeno – ali se o petoro još ništa ne zna. Zato se Fondacija “Tijana Jurić” zalaže za uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti – Amber alert.

“U ponedeljak u prostorijama vlade imamo treći sastanak koji radi na implentaciji samog Sistema i siguran sam da će taj sistem pomoći da se ovakvi slučajevi i nestanci preduprede”, navodi Igor Jurić.

Prema podacima Američkog centra za nestalu i zlostavljanu decu sistem – Amber alert doprineo je da se 95 odsto slučajeva reši za 72 sata. Primera radi posle emitovanja priloga na televiziji u Italiji, nakon osam godina pronđen je nestali mladić. Tome se nada i Vesna Đorić.

“Ja imam osećaj da je ona živa i da će se jednog dana pojaviti na vratima. Verujte svakoga dana svako zvono na vratima mislim da je ona, svaki poziv na telefon, ja mislim da je ona”, ističe Vesna Đorić, Biljanina majka.

O mnogim nestancima nema informacija, tek mali broj dospe u javnost. A upravo je alarmiranje šire zajednice, uključivanje medija i građana, ključno u prikupljanju informacija koje će pomoći u pronalaženju nestalih.

(RTS)