U selu Gornji Račnik kod Jagodine zatvorena većina kuća

Od tridesetak kuća u gornjem delu sela dim iz odžaka samo u dve. Tokom zime malo je onih koji tu stalno borave. U domaćinstvu Rašića puno je posla jer ovce i jaganjci traže celodnevnu brigu. Deca su otišla kao i većina komšija, mnoge kuće otvaraju se uglavnom leti.

“Saberemo se tako kad je subota, nedelja, malo dođu ovi što su sa strane pa malo dole kod prodavnice napravimo nešto da pojedemo, popijemo, popričamo malo. Dolaze kad lepo vreme, a čim sneg – begaju”, kaže Milivoje Rašić iz Gornjeg Račnika.

Pucketa vatra i u najstarijoj kući u Gornjem Račniku. Čatmara od slame i blata u svoje vreme sa 130 kvadrata bila je tri puta veća od drugih kuća. U dvorištu i objektima iz 19. veka snimane su i scene serije Koreni. Selo je tada oživelo.

“Bilo je lepo, puno je selo bilo, malo je bilo tesno da se prođe putem ali malo smo se eto pročuli i mi. Bilo je i korisno i lepo”, navodi Predrag Milenković iz Gornjeg Račnika.

Lepo i autentično gde god da se okrenete. Od vezenih zavesa u okvirima prozora,preko drvenih kapija do oslikanih fasada. Većini je neophodna zaštita.

Ova lepotica koja je napuna 140 godina uspešno odoleva zubu vremena zahvaljujući naslednicima koji su se svojski trudili i uspeli u tome da sačuvaju ognjište svojih predaka.

“Nikad nisam razmišljao o tome da će ovde da se snimaju filmovi da je zbog toga obnovim. Obnovio sam je zbog mene, zbog mojih predaka i znam da su oni ponosni na mene zato što sam sačuvao ovu kuću. Trudim se i učim svoju decu da vole ovu kuću da i posle mene oni nastave da čuvaju ovu kuću za svoje naslednike”, kaže Dragan Gligorijević, suvlasnik kuće.

Da se naslednici sećaju predaka i prošlih vremena treba bar ponekad obići davno zatvorene kuće. Meštani Gornjeg Račnika u šali kažu da se polako vraćaju na fabrička podešavanja. Danas u selu ima 70-ak stanovnika koliko ih je kako su zabeležili hroničari, bilo i 1818. godine.

(RTS)


Ostavite komentar