U Podrinju očekuju goste

Seoska domaćinstva uz reku Drinu i ovog proleća su medju omiljenim destinacijama domaćih i stranih turista. Za kratki predah ili višednevni odmor mogućnosti su različite.

“Ovde svaki put navratimo jer nam je zgodan odmor pored Drine izmedju ostalog planinski i rečni vazduh, pa nam je to odličan odmor za decu”, kaže Sanja Radovanović iz Brčkog.

Broj smeštajnih kapaciteta u Podrinju u protekle tri godine je udvostručen. Gosti mogu da biraju odmor u privatnim vikendicama ili etno selima.

Već nekoliko godina unazad seoski turizam kraj reke Drine je u ekspanziji, a tokom sezone se dešava da u selima kraj reke bude više gostiju nego meštana.

“Sezona je već uveliko počela tako da mogu da kažem po našoj statistici u ova protekla dva meseca februar i mart to su nam najbolji meseci otkako radimo povećao se broj gostiju individualnih gostiju koji dolaze tokom dana da šetaju, da provedu dan u prorodi, da ručaju, da se igraju sa decom tako se povecao i broj noćenja kod nas kako je krenulo za sada mislim da će ovo biti jedna od jačih sezona turističkih sezona”, navodi Dragica Popović, menadžer ugostiteljskog objekta kraj Drine.

Ugostitelji iz Podrinja uveliko se pripremaju za predstojeći vikend i dolazak gostiju iz inostranstva. Manifestacije u prirodi, kažu, prilika su da se turisti upoznaju sa prirodnim lepotama čitavog kraja.

“Reč je o trci do junaka koja krećeodavde od Šotrine plaže ide jednim prelepim predelom od najlepše evropske reke Drine i potom se penje na istorijsku planinu Gučevo. Imamo takmičare iz Francuske, sa Malte, Ukrajine, Hrvatske, iz BiH, Crne Gore tako da je u najavi jedan lep događaj”, Zoran Mirković, vlasnik etno sela.

Kao posebnu atrakciju u Podrinju turisti izdvajaju i ergelu konja i mogućnost obilaska obale jahanjem u dužini od deset kilometara.

(RTS)