U Pirotskom kraju izlila se Rasnička reka

 

Bujučne vode povukle su se za samo nekoliko sati, ali su ostavile veliku štetu. Najveća je u domaćinstvu Stamenovića u selu Blato.

„Kada smo otvorili vrata, ušla nam je reka u kuću. Uništen je zamrzivač, mašina, vrata, kupatilo. Ogromna je šteta i ja ne znam kako će ovo da se podnese“, kaže Ružica Stamenović, iz sela Blato.

Prema podacima mesne zajednice u selu Blato je poplavljeno 21 domaćinstvo. Uglavnom su stradali povrtnjaci.

„Pet, šest puta dolazi polava. Luk, krompir, pasulj, sve je uništeno. Znači, ja ove godine nemam ništa“, ističe Verica Stojanović, iz sela Blato.

Stojan Stoiljković dodaje: „Ovo je već 10-i put kako nas plavi i pravi probleme. Nekoliko puta sam bio do opštine i oni nemaju rešenje za to.“

„Očekujemo komisiju koja će da dođe da proceni. Struje ima, a vodosnabdevanje je cisternama javnog preduzeća vodovod”, ističe Slavoljub Ćirić, MZ sela Blato.

U Štabu za vanredne situacije ističu da su sve ekipe civilne zaštite i javnih preduzeća noć provele pomažući građanima na ugroženom području. Hitno je saniran lokalni put kod sela Rasnica, koji je bio neprohodan.

„Videćemo naknadno koje radove treba još izvesti da bi se sve dovelo u potpuno normalno stanje. Za sada je u redu i saobraćaj može da se odvija”, navodi Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije.

Saobraćaj je otežan na nekoliko lokalnih i na magistralnom putu Pirot-Leskovac kod sela Blato i Gorčinci. U opštini Babušnica još uvek je na snazi vanredna situacija zbog otklanjanja posledica nevremena.

(RTS)