U Paraćinu – učionica u prirodi

Posle predavanja sa papirom u rukama i slikama lekovitog bilja učenici iz Paraćina, kreću u potragu. Valja pronaći biljke za herbarijum, ali ih i pravilno ubrati kako bi mogle i dalje da rastu.

“Imam kamilicu, mislim da ovo je zova, i imam ovi ljubičasti cvetići”, pokazuje učenik. Devojčica dodaje: “Našli smo gorski javor, našli smo zovu, onda maslačak, belu radu”.

“Nije bilo teško da ih pronađem, lako je bilo samo sam išao i prepoznavao druge”, naglašava dečak.

Miljana Tabašević, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije ističe: “Bitno je da znamo što čupamo, da ne čupamo sve što nam se svidi jer postoje mnoge biljke koje su retke i ugrožene”.

Učionica u prirodi je mnogo zabavnija, a i gradivo se lakše savladava.

“Radimo u okviru nastave ekološku sekciju tako da već imaju neka predznanja za ovu priču današnju, ali vidim da uvek pokazuju interesovanje kad je čas van učionice”, navodi Jovan Stevanović, učitelj OŠ „Radoje Domanović“ iz Paraćina.

Treći put organizuje se ekološka radionica na vrelu Grze gde je zaštićeno područje treće kategorije. Mesto je karakteristično po isticanju podzemnih kraških voda koje umnogome doprinose i biološkoj raznovrsnosti ovog kraja. Herbarijum koji se pravi koristiće i naredne generacije đaka.

“Nadamo se da će oni dalje nastaviti da dopunjavaju ovaj herbar i da ćemo time dobiti značajne informacije o biljnim vrstama koje se nalaze na ovom lokalitetu”, rekla je Nataša Panić, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Anđelka Milanović, zastupnica EKOS-a kaže da se veoma slabo ovakve teme provlače kroz nastavne programe i planove tako da je to prilika da deca direktno u kontaktu sa prirodom uvide o kom se bogatstvu radi”.

U projekat „Učionica u prirodi“ uključeno je 90 nastavnika i 140 učenika iz Paraćina. Uz herbarijume i albume biljaka zaštićenog područja, ciljevi projekta su i jačanje znanja o važnosti očuvanja prirode i razvoj ekološki odgovornog ponašanja mladih.

(RTS)