U Leskovcu besplatni pregledi žitne žlezde za žene

Ispred mobilnog ultrazvučnog kabineta u dvorištu Šop Đokićeve kuće u Leskovcu gužva. U redu su i mlađe i starije žene. Besplatan, bez knjižice i zakazivanja – za pregled štitne žlezde potrebno je desetak minuta.

“Mnogo mi znači preventiva. Da vidim da li je u redu ako nije da preduzmem lečenje“, kaže Ljiljana Stamenković iz Leskovca.

„Išla sam na preglede. To je sve u granicama normale, ali hoću sad ponovo da vidim da li se nešto promenilo“, navodi Miroslava Stamenković iz Leskovca.

„Hvala bogu sve je u redu. Mnogo mi je značilo. Doktorica je odlična, organizacija je odlična“, smatraJelena Ristić Stojilković,iz Leskovca.

Laboratorijske analize hormona i ultrazvučni pregled ključni su u otkrivanju oboljenja štitne žlezde. Prednjači hipotireoza,usporen rad i smanjena funkcija tiroidne žlezde.Često se uočavaju i čvorovi koji su u manje od 10 odsto slučajeva karcinomi.

„Na ultrazvučnim pregledima najčešće se uočavaju problemi u izgledu štitne žlezde,promene u njenoj veličini u smislu uvećanja ili smanjenja štitne žlezde,promene u njenoj eho strukturi i promene u smislu čvorića raznih kako se u narodu zovu u smislu fokalnih promena“, objašnjava dr Tamara Milosavljević, radiolog u Kliničkom centri Niš.

Poremećaji u funkciji i izledu štitne žlezde utiču na rad srca, mozga, digestivni sistem, zglobove. Oboljenja su u porastu zbog toga je Udruženje „Heroina“ pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja organizovalo karavan „Štitna je tvoj štit“. Širom Srbije do sada je pregledano 1300 žena, od čega je polovina sa dijagnozom.

„U Leskovcu je jako veliki odziv, verujem da će u svakom gradu biti isti odziv zato što je ženama itekako potreban pregled. One dođu sa drugaricama, dođu sa mamom, sa sestrom i nekako jako mi je drago da shvataju suštinu, a to je da je prevencija na prvom mestu“, navodi Marija Lakić, osnivač Udruženja „Heroine“.

Spisak faktora rizika je dugačak. Na neke poput ishrane, stresa, fizičke aktivnosti i loših navika itekako možemo da utičemo. Naredna stanica karavana je Valjevo.

(RTS)