U Kragujevcu o štetnosti duvanskog dima

Đurđina Jovanović iz Mladenovca dve decenije je bila nikotinski zavisnik. Poroka se rešila sama, tako što je tokom četiri meseca na dnevnom nivou smanjivala broj popušenih cigareta i već osam godina nije zapalila nijednu.

“Donela sam odluku da prestanem da pušim, jer su i moji prijatelji polako koji su bili pušači prestajali da puše. Nije mi bilo toliko teško jer sam donela tu odluku. Znači, pre nego što prestanete da pušite vi u svojoj glavi morate da raščistite da to želite da uradite”, savetuje Đurđina Jovanović, iz Mladenovca.

Koliko su zapravo duvanski dim i elektronske cigarete štetni za organizam i koje su sve posledice? To već pet godina profesor Vladislav Volarević sa svojim timom ispituje na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka. Istraživanje se odvija i uz pomoć dva robota.

Prof. dr Vladislav Volarević, sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu ističe: „Pacijenti koji boluju od horničnih zapaljenskih bolesti, bilo pluća, bilo creva, bilo dijabetes, dakle šećerne bolesti, kod njih ćelije značajano više produkuju zapaljenske faktore koji sve te postojeće bolesti značajno pogoršavaju”.

Dosadašnji rezultati, objavljeni i u svetskim naučnim časopisima, predstavljeni su i na tribini u Kragujevcu. Poruka – živeti život punim plućima, bez cigareta:

“Da mladi ne počnu da puše, oni koji već puše da prestanu da puše, jer prosto da se ne čeka poslednji momenat kada ljudi dobiju dijagnozu i tada prestanu. Cilj je da prestanu sa pušenjem dok još imaju zdravlje očuvano”, navodi Olja Ćorović, Udruženje „Punim plućima“.

Procenjuje se da je od ukupnog broja obolelih od karcinoma pluća čak 95 odsto njih pušilo. Stručnjaci kažu da je poražavajuće i to što trećina njih i nastavlja da puši i posle dijagnoze kancera.

 

(RTS)