U Kragujevcu novogodišnje jelke s busenom vraćene u prirodu

Proslavili smo sve Nove godine, raskitili jelke i sad je red da ih vratimo u prirodu. Sadnja drveća je prvi korak u očuvanju ekologije i šuma, a za Kragujevčane je to park u Šumaricama, gde je jedan deo zelene površine postao utočište za jelke.

“Dosetili smo se i formirali Park novogodišnjih jelki, prvi put nadam se da će akcija zaćiveti svake sledeće godine više i da će građani učestvovati u većem broju”, kaže Biljana Planić iz kragujevačkog JKP „Šumadija“.

Pozvani su, pre svega, građani da četinare koje su bili ukras njihovih domova za praznike vrate u svoje stanište. Mnogi su jelke doneli i ostavili na prostoru predviđenom za sadnju, a akciju podržavaju.

“Čula sam da je otvoren park za novogodišnje jelke, tako da ja planiram da danas sutra raskitim jelku i da je vratim u prirodu, pa da sledeće godine imamo okićene jelke u prirodi”, kaže jedna sugrađanka.

Stručnjaci savetuju kako treba sačuvati jelke da bi opstale posle novogodišnjih praznika.

“Da se jelka ne postavi u blizini grejnog tela u tople prostorije i da se u toku praznika orošava redovno svakoga dana i prska vodom sobne temperature”, objašnjava Irena Veličković iz JKP „Šumadija“.

Iz komunalnog preduzeća planiraju da sve postojeće jelke i one koje su do sada zasadili i zaposleni iz Spomen parka Kragujevački oktobar, u decembru zajedno sa decom iz vrtića i škola okite i doprinesu prazničnom raspoloženju grada.

(RTS)


Ostavite komentar