U Kragujevcu izložba o Savi Vladisaviću Raguzinskom

Burni životni put Srbina iz Hercegovine počeo je 1669. godine. Rođen je u porodici potomaka srpske srednjovekovne vlastele, a školovao se po celom svetu. Kad je, igrom sudbine, došao u Istanbul, upoznao je ruskog konzula koji ga je preporučio ruskom caru Petru Prvom.

“Kad je Rusija proglasila sebe za Imperiju prva državava koja je to priznala zahvaljujući Savi Vladislaviću je Mletačka republika,u tom period organizovao je i kupovinu i prenos umetnina iz Venecije u Rusiju”, navodi Branko Vukomanović, autor izložbe.

Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je operu „Istina u iskušenju“.

“Tu na scenu stupa Sava koji je njegov mecena i pokrovitelj. On njemu ustupa svoju palate na trgu svetog Marka gde je mogao da uvežbava operu”, kaže Branko Vukomanović autor izložbe.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića, vrhunskog pravnika, urednika i pisaca mnogih knjiga kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodeli mu zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju u istoriji.

“Pošto je preveo knjigu o stanju kineskog carstva Save Vladisavljića, zapravo njegov izveštaj Petru Velikom on je bio oduševljen kad se sreo sa likom Save kad je shvatio to koliko je on svestran čovek”, kaže Gordana Milosavljević, sestra Vladimira Davidovića.

Ovaj sprski političar, putopisac, veliki dobrotvor svim svojim kavlitetima zainteresovao je i Jovana Dučića koji je napisao i prvu bografsku knjigu o njemu kako bi grof Sava ostao zapamćen u narodu.

(RTS)


Ostavite komentar